Premierul britanic promite o resetare „ambițioasă” a relațiilor cu Europa

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat planuri pentru un nou tratat cu Germania, dar a insistat că acest lucru nu va însemna inversarea Brexit-ului, potrivit euronews.com.
Liderii Germaniei și Marii Britanii au anunțat miercuri că intenționează să elaboreze un tratat menit să aprofundeze legăturile comerciale, de apărare și de altă natură ale celor două națiuni, în timp ce noul premier britanic avansează cu planuri de „resetare” a relațiilor cu Uniunea Europeană. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că salută dorința liderului de centru-stânga Keir Starmer de a avea un nou început în relațiile cu UE și că „dorim să acceptăm această mână întinsă”.
Keir Starmer, care a preluat funcția la începutul lunii iulie, după ce guvernul conservator anterior a fost învins în alegeri, a trimis un semnal prin vizitarea Berlinului la începutul mandatului său - spre deosebire de predecesorul său, Rishi Sunak, care a avut nevoie de 18 luni. Cu toate acestea, discursul său privind un nou început cu UE are limitele sale. El a exclus mulți dintre pașii posibili majori către legături mai strânse și a fost rece la ideea unui acord privind mobilitatea tinerilor cu blocul celor 27 de națiuni.
„Sunt absolut clar că ne dorim o resetare... cu Europa, o resetare cu UE”, a declarat Keir Starmer la Berlin. Cu toate acestea, „acest lucru nu înseamnă inversarea Brexitului sau reintroducerea pe piața unică sau în uniunea vamală, dar înseamnă o relație mai strânsă pe o serie de fronturi - inclusiv economia, inclusiv apărarea, inclusiv schimburile, dar nu avem planuri pentru schema de mobilitate a tinerilor”.
Dar, la patru ani de la ieșirea Marii Britanii din UE, Keir Starmer spune că dorește să reconstruiască legăturile tensionate de anii de dispute prost temperate cu privire la termenii Brexit. El a declarat că speră să încheie acordul bilateral cu Germania, care are cea mai mare economie din Europa, până la sfârșitul acestui an. „Acesta va fi ambițios, va fi amplu, acoperind comerțul, economia, apărarea și multe alte probleme”, a declarat el reporterilor. Cei doi lideri sunt printre cei mai mari susținători militari ai Ucrainei și au subliniat angajamentul lor de a menține acest sprijin.
Keir Starmer a declarat că cele două țări intenționează, de asemenea, să elaboreze un „plan de acțiune comun pentru combaterea migrației ilegale”. Guvernul său se confruntă în continuare cu presiuni pentru a opri migranții să traverseze Canalul Mânecii în ambarcațiuni mici, deși a renunțat la planul controversat al conservatorilor de a-i trimite într-o călătorie cu sens unic în Rwanda.
Migrația este, de asemenea, o problemă asupra căreia guvernul Olaf Scholz a fost mult timp supus unor presiuni puternice, cu atât mai mult de la atacul de vineri din Solingen, în care un presupus extremist sirian care evitase să fie deportat este acuzat de uciderea a trei persoane. Tratatul propus între Marea Britanie și Germania se bazează parțial pe acordurile pe care Londra le-a încheiat în ultimii ani cu Franța privind apărarea, securitatea și cooperarea mai strânsă în domeniul aplicării legii împotriva bandelor de traficanți de persoane.
Vizita lui Starmer la Berlin face parte dintr-o vizită de două zile la principalele puteri ale UE - Germania și Franța. Marți, el a vizitat Poarta Brandenburg înainte de a se întâlni cu președintele Frank-Walter Steinmeier miercuri dimineață. Ulterior, Olaf Scholz l-a întâmpinat cu onoruri militare în fața cancelariei.
Keir Starmer va merge la Paris mai târziu miercuri pentru a se întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron și pentru a participa la deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Paris.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii