Construirea autostrăzii Ruse - Veliko Târnovo va fi de acum înainte una dintre principalele priorități ale guvernului de la Sofia, ne-a asigurat prim-ministrul bulgar, Nikolai Denkov, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor, scrie Dnevnik.

Acesta va începe cu construcția unui tronson de 7,9 kilometri, care face parte din centura de ocolire a orașului Biala, care, la rândul său, este tronsonul II al autostrăzii care va ajunge în Debeleț, unde există un nod rutier de la care un drum duce la pasul Șipka, iar celălalt - la Pasajul Republicii.

„În ultimii șapte-opt ani, am venit de mai multe ori la Ruse, întotdeauna legat de Universitatea din Ruse și de dezvoltarea academică a orașului. Ceea ce mă impresiona și continuă să o facă este ambiția orașului Ruse, care în trecut a fost unul dintre orașele de frunte din Bulgaria, de a fi din nou printre primele orașe. Nu am uitat nici rolul orașului Ruse în primii pași de democrație, la sfârșitul anilor 80. Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu trebuie să avem sentimentul că Ruse este undeva la capătul Bulgariei”, a comentat premierul bulgar, citat de BTA.

"Acum o lună și jumătate, am avut o întâlnire cu prim-miniștrii Greciei și României, la Euxinograd, pentru a discuta despre modul de dezvoltare a coridoarelor de la sud la nord. Am avut niște hărți, ne-am uitat pe ele și Ruse a fost în centrul acestor hărți. Ruse este centrul autostrăzilor, pe care dorim să le dezvoltăm din porturile Mării Egee spre România, spre Moldova, spre Ucraina”, a adăugat premierul.

Denkov a asigurat că construcția acestui obiectiv va aduce beneficii tuturor, nu numai locuitorilor orașului Ruse, ci inclusiv viitoarei reconstrucții a Ucrainei.

La rândul său, ministrul dezvoltării regionale din Bulgaria, Andrei Țekov, a subliniat că autostrada Ruse - Veliko Târnovo face parte dintr-un coridor strategic „Nord – Sud”, care ar trebui să lege portul din Ruse cu porturile de la Marea Egee din Grecia. În afară de asta, face parte din coridorul pan-european care ar trebui să facă legătura între Marea Egee și Marea Baltică".

O rută de transport care este extrem de importantă din punct de vedere strategic și geopolitic, chiar și în zilele noastre. Pentru Bulgaria, autostrada Ruse - Veliko Târnovo este un pas către relansarea economică a Bulgariei de Nord. Este și o cale spre recuperarea demografică a zonei de nord a Bulgariei”, a subliniat ministrul Țekov. El a adăugat că, la începutul anului viitor, va fi anunțată achiziția publică pentru cel de-al treilea tronson de la Biala la Debeleț.

"În același timp, atribuim și proiectarea continuării autostrăzii de la Veliko Târnovo la autostrada Marița, iar de acolo deja cu autostrăzi de mare viteză până la punctul de trecere a frontierei Lesovo și punctul de trecere a frontierei Makaza. Acest lucru urmează anul viitor ca proiectare", a mai subliniat Țekov.

El a precizat că termenul de finalizare a autostrăzii este de cinci ani de la eliberarea autorizațiilor de construire.Potrivit acestuia, în bugetul pentru anul următor au fost alocate fonduri pentru proiectarea autostrăzilor între Sviștov și autostrada Ruse - Veliko Târnovo, de la Ruse la Șumen, Silistra - Șumen și Silistra-Dobrici-Varna.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA