“Președintele are, în mod evident, o problemă pentru că îi sunt restricționate anumite drepturi, legat de care pot spune că a abuzat în ultimii doi ani”, le-a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov jurnaliștilor din orașul Montana.

Declarația premierului vine în contextul sesizării făcută de președintele bulgar, Rumen Radev, la Curtea Constituțională, în urma modificărilor aduse Constituției, la sfârșitul anului trecut, transmite dnevnik.bg.

„Președintele este o parte interesată din cauza schimbărilor privind guvernele interimare. A fost nevoie de o schimbare atât în sistemul de justiție, care, din câte văd, nu este contestată, cât și în ceea ce privește statutul guvernelor interimare, care s-au dovedit a fi fără control parlamentar pentru perioade lungi de timp”, a mai spus Denkov. El a explicat că, odată cu modificările efectuate, forțele politice care le-au lansat - GERB, Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți - au căutat un echilibru, iar de acum înainte instanța va decide dacă acesta a fost încălcat.

”Președintele Radev, care a abuzat de acest drept, nu poate fi un judecător imparțial al schimbărilor făcute”, a spus premierul Nikolai Denkov. Ca exemplu de abuz privind dreptul de către președinte, premierul a subliniat replica lui Radev de la sfârșitul lunii mai 2023 că mandatul coaliției Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată este discreditat și este mai bine să nu-l punem în aplicare. Întrebat despre procesele viitoarei schimbări de prim-ministru, în luna martie, când locul lui Denkov este de așteptat să fie ocupat de Maria Gabriel de la GERB, acesta a subliniat că legat de componența guvernului va fi decide el și Gabriel, dar „liderii partidelor care susțin guvernul” vor lua parte la discuție. Adică el confirmă că la discuții va participa și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

Întrebat dacă leagă subiectul din zilele de odihnă din jurul ministrului bulgar al Apărării, Todor Tagarev, și deputații neinvitați la ritualul Bobotezei de tensiunea politică din jurul rotației guvernului, Denkov a declarat: „Nu este treaba ministrului să trimită invitații. Atacul politic asupra ministrului Tagarev nu are nimic de-a face cu această greșeală a omului”. Prim-ministrul consideră că este mai important să se vorbească despre dezvoltarea Armatei, la care, potrivit acestuia, a contribuit ministrul Tagarev.

La începutul discursului său, premierul a ținut să menționeze ca motive pentru vizita sa în Montana finanțarea așteptată a unei părți a rețelei de drumuri în regiune, precum și semnalele pe care Denkov le primește de la structurile formațiunii Continuăm Schimbarea despre presiuni asupra candidaților la funcția de primar și reprezentanți ai poporului „din partea baronilor locali”. A promis că va căuta o soluție la nivel înalt.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA