"Două probleme ne pun piedici - absența statului de drept și a sentimentele față de vecinii noștri estici", a declarat noul premier bulgar, Nikolai Denkov, cu ocazia deschiderii Forumului Economic de la Sofia.

Potrivit acestuia, Bulgaria trebuie să lucreze pentru dezvoltarea economiei sale, deși este o țară mică, relatează BNT, preluat de Sega.

"Țara noastră este prea mică pentru a fi în concurență cu marile regiuni. Din păcate, ceea ce vedem este că există două piedici principale. În primul rând, problemele existente cu statul de drept. A doua problemă este o poziție insuficientă pentru integrarea în NATO și Occident și unele sentimente față de vecinii noștri estici. Aceste probleme trebuie abordate împreună", a subliniat el.

Premierul bulgar a mai spus că vor fi construite două reactoare noi la Centrala Nucleară de la Kozlodui, că minele și centralele de la Marița Est vor fi închise.

"Cu doar 4 ani în urmă, liderii de afaceri din întreaga lume se întreceau cu privire la modul de optimizare a proceselor, folosind organizarea economiei. Companii europene și americane exportau producție în China, companiile chineze cumpărau companii europene și americane, toată lumea încerca să optimizeze producție, logistică, servicii, într-un mod care a fost schițat dinainte. Acești patru ani par atât de departe de perspectiva actuală - mai întâi cu pandemia, apoi cu creșterea artificială a prețurilor la energie, începutul războiului în Ucraina, care a arătat că lumea nu este un loc sigur pentru comerț. Toate acestea au condus la o regândire completă a modului în care trebuie organizat procesul", a mai subliniat Denkov în discursul său, citat de BGNES.

Potrivit lui Denkov, pentru regiuni precum cea în care se află Bulgaria, criza economică poate fi o oportunitate de care se poate profita. "Oportunitatea de a ne găsi locul atât pe harta Europei, cât și la granița dintre continentele european și cel asiatic, astfel încât să avem propriul loc și greutate cu care să ne implicăm în aceste procese mondiale”, a adăugat el.

Sursa: RADOR