Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis a încercat să scape de răspunderea guvernului său față de problema scumpirilor din Grecia și a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Efimerida Ton Syntakton.

Scumpirile reprezintă una dintre problemele în care Mitsotakis a eșuat lamentabil, guvernul grec insistând asupra narativului că este vorba despre o „criză de import”.

În acest context, timp de mai multe zile, s-a încercat ca inițiativa lui Mitsotakis de a trimite o scrisoare către Ursula von der Leyen cu privire la prețurile practicate în Grecia de companiile multinaționale să fie comunicată ca o mișcare a premierului de „internaționalizare” a problemei.

În realitate, această acțiune nu este altceva decât un exercițiu de imagine a lui Kyriakos Mitsotakis pentru a se deroba de responsabilitatea scumpirilor, sugerând că problema poate fi rezolvată doar cu ajutorul unor mecanisme europene.

Acțiunea premierului grec a provocat reacții puternice din partea opoziției. Președintele Stângii Radicale (SYRIZA-PS), Stefanos Kasselakis, s-a întrebat care e rostul scrisorii trimise de Mitsotakis președintei Comisiei Europene: „Ca să-i spună ce? Să o întrebe de ce produsele de bază sunt mai scumpe în Grecia decât în Germania și Franța? Mai bine să trimită scrisoarea acolo unde ar trebui: către el însuși”.

Președintele PASOK (partidul socialist), Nikos Androulakis, a comentat că „titlul comediei este «Scrisoare către Von der Leyen»”, subliniind că „în primul său interviu după ce a fost ales prim-ministru cu 41%, domnul Mitsotakis a spus că nu va permite ca Grecia să devină o țară bananieră a multinaționalelor care fac speculă pe spatele poporului grec. Iar astăzi recunoaște că este o țară bananieră? Recunoaște că este incapabil să țină în frâu interesele financiare puternice, trimițând o scrisoare ca un colac de salvare comunicațională doamnei von der Leyen”.


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA