Premierul olandez Mark Rutte a anunțat luni că va părăsi viața politică după următoarele alegeri, în urma colapsului guvernului său, menționând că nu e interesat de o funcție la vârful NATO ori UE, informează Politico.

„Duminică am decis că la următoarele alegeri nu voi mai fi disponibil în calitate de lider al VVD”, a declarat Rutte luni în parlamentul Olandei.

După căderea cabinetului său, Rutte afirmase inițial că încă are „energie și idei” pentru a continua, însă în weekend a decis să pună punct carierei sale de 17 ani în calitate de lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD). „Fac acest lucru cu sentimente împărțite, cu emoții”, a declarat el. „Țin mult la echipă. Dar simt că așa e corect.”

Fiind unul dintre conducătorii veterani din Europa, Rutte a avut legături cu funcții la vârf în afara Olandei, inclusiv la NATO și UE. Dar el a declarat luni că nu e interesat de vreun post de conducere internațional.

Rutte va rămâne în funcție ca interimar până la alegerile din noiembrie. El a apreciat că pentru actuala administrație „e adecvată reținerea” în privința unor noi politici și legi. „Dar există mereu chestiuni urgente care necesită decizii pe moment”, a adăugat Rutte, menționând războiul din Ucraina, asistența pentru victimele cutremurelor din orașul Groningen și un scandal referitor la asistența guvernamentală pentru copii.

Actualul premier predă în prezent studii sociale la o școală din Haga, o dată pe
săptămână. „Poate că voi face acest lucru câteva zile”, a precizat Rutte.

Reacțiile la retragerea dramatică a lui Rutte s-au revărsat deopotrivă de la aliați și
adversari. Pieter Heerma, președintele partenerului conservator de coaliție CDA, a declarat că a avut „săptămâna trecută multe critici despre cum a gestionat [Rutte] discuțiile despre migrație. Dar după 13 ani în funcția de premier ceea ce prevalează, pentru mine, e respectul pentru un om care a lăsat totul deoparte și s-a dedicat cu inima și sufletul țării”.

Șeful partidului de extrema dreaptă PVV, Geert Wilders, i-a mulțumit lui Rutte
„pentru angajamentul lui nețărmuit”. El a continuat: „Alegerile tale nu au fost și ale noastre,
dar le-ai făcut din convingere, iar acest lucru merită nemaipomenit de mult respect”.

Caroline van der Plas, șefa partidului pro-fermieri BBB - care în acest moment se
clasează înainte VVD la intențiile de vot, conform „Sondajului Sondajelor” realizat de
Politico -, a declarat că a fost „complet surprinsă” de veste. „E un om care a muncit extrem de
mult, dar nu a gestionat întotdeauna lucrurile inteligent. Nu e un om care să admită ușor o
greșeală”, a afirmat van der Plas.

Rutte, care conduce Olanda din 2010, e cel mai longeviv premier în funcție din istoria
țării și a condus de-a lungul timpului patru coaliții distincte. În cei 13 ani petrecuți la putere și-a câștigat porecla de „Mark Teflon” pentru abilitatea lui de a trece cu bine de crizele politice - inclusiv un scandal privind subvențiile pentru copii care l-a forțat să demisioneze în ianuarie 2021, doar pentru a reveni la putere după două luni, când VVD s-a clasat pe primul loc la alegerile generale.

Guvernul lui de coaliție a căzut vineri seară din cauză că nu a putut conveni asupra
unei noi politici de azil. VVD voia să restricționeze reuniunile familiale pentru solicitanții de azil refugiați din zone de război, dar s-a izbit de opoziția partidului ChristenUnie, cel mai mic din coaliția de patru formațiuni, care a afirmat că nu e dispus să dezmembreze familii.

Sursa: RADOR