Premierul olandez Mark Rutte urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită în România.

Potrivit unor surse politice, în cadrul vizitei ar putea fi semnate o serie de contracte. 

Vineri, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Praga, că Mark Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staționate la Cincu. 

Mark Rutte a mai fost în România într-o vizită oficială în septembrie 2018 și în iunie 2019, cu ocazia summitului UE organizat la Sibiu.

Întrebat atunci când va adera România la Spațiul Schengen, Mark Rutte a spus: "Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună".

În mai anul acesta, Klaus Iohannis și Mark Rutte au avut o întrevedere bilaterală, în marja participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

”O discuție foarte bună cu premierul Olandei cu privire la securitatea regională și măsurile de consolidare a Flancului estic. Am apreciat sprijinul Olandei, prin prezența militară consistentă în România. Am convenit să continuăm cooperarea noastră strânsă pe agenda UE, în special pe subiectele de interes comun”, a scris președintele român pe Twitter.

Vizita de săptămâna viitoare survine în contextul repunerii pe agendă a subiectului aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Cel puțin la acest moment, Olanda e singura țară ce încă mai are reticențe în privința primirii celor două țări în Schengen. 

Dacă președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au exprimat sprijinul pentru primirea României și Bulgariei, de la oficialii olandezi nu a venit niciun semnal. Bucureștiul a avut discuții în ultima perioadă cu Haga pe acest subiect.

Președinția cehă a Consiliului și-a propus să obțină o decizie în unanimitate la Consiliul JAI din decembrie în vederea aderării celor două state la Schengen. 

Dacă în COREPER se va constata că nu se poate ajunge la unanimitate, subiectul nu va fi pe agenda JAI din decembrie.

În dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European, eurodeputata olandeză Sophia in't Veld, din același partid politic european cu Mark Rutte - Renew Europe - a avut un discurs destul de dur la adresa premierului olandez.

”Mi-e rușine față de cetățenii bulgari și români care simt, pe bună dreptate, că nu sunt tratați în mod egal și că nu au primit același drept de a călători fără frontiere ... Mi-e rușine cu Guvernul olandez, pentru că acest guvern a fost printre principalele obstacole aici, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea drepturilor și legilor nu e ceva opțional. Prin urmare, cer premierului Olandei să respecte legea și să susțină aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Cred că în astfel de vremuri trebuie ca unitatea europeană să vină înaintea intereselor naționale. Bulgaria și România își au locul în spațiul Schengen”, a spus ea.

În Olanda, partidul din care face parte Sophia in't Veld - D66 - e în coaliția de guvernământ condusă de Rutte.

VIDEO Premierul Olandei: Veți adera la Schengen când veți respecta toate regulile statului de drept

Mai mult pe EurActiv »