Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a spus că Schengen nu va supraviețui dacă Regulamentul Dublin nu este reînnoit.

Comentariile sale au venit ca urmare a situației actuale a migrației, cerând reînnoirea normelor de înregistrare a migranților la frontierele externe ale UE, relatează SchengenVisaInfo.com.

Rutte a făcut declarația în urma unei discuții cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, subliniind în același timp că sistemul Dublin permite ca migranții să fie returnați în prima țară de intrare în Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Țărilor de Jos a cerut Uniunii Europene să sprijine protejarea frontierelor externe ale UE și să ajute Bulgaria la securizarea frontierei.

În plus, el a subliniat că actualele controale la frontieră existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că (sistemul) Schengen dă erori.

Totodată, cancelarul austriac Karl Nehammer și-a exprimat speranța ca, în cadrul unui summit extraordinar al UE, care urmează să aibă loc pe 9 și 10 februarie, să fie evaluate problemele migrației și să se tragă concluzii în acest sens.

Problema migranților care încearcă să ajungă în țările UE trecând granițele externe ale blocului continuă să rămână printre cele mai importante probleme pentru autoritățile din țările UE, în timp ce acestea lucrează în mod continuu pentru a găsi o soluție eficientă.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a prezentat o nouă propunere de returnare în țările lor de origine a migranților care încearcă să ajungă ilegal în țările europene.

Planul recent al Comisiei încearcă să crească numărul de returnări.

„Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări este un pilon central al sistemelor de migrație și azil care funcționează bine și sunt credibile, precum și al abordării cuprinzătoare a Noului Pact privind migrația și azilul. Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări ar trebui, de asemenea, să servească drept un factor de descurajare pentru a contribui la reducerea migrației periculoase și neregulate”, se arată în declarația Comisiei.

Problema protecției frontierei a fost principalul motiv care a determinat autoritățile din Austria să se opună extinderii în continuare a zonei Schengen cu Bulgaria și România.

În plus, autoritățile din Austria au propus recent alocarea a două miliarde de euro pentru îmbunătățirea gardurilor de la granița comună dintre Bulgaria și Turcia.

O astfel de propunere adresată Comisiei Europene a fost însă respinsă de aceasta din urmă, după ce Comisia a spus că are nevoie de mai mulți bani la buget pentru astfel de planuri.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că, dacă Executivul european alocă bani în astfel de scopuri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri.

Sursa: RADOR