Premierul Ludovic Orban a anunțat că va trimite la Bruxelles două propuneri pentru funcția de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan. Ursula von der Leyen a preferat-o pe Vălean.

UPDATE

Președinta desemnată a Comisiei Europene a decis să o aleagă pe Adina Vălean.


***

Orban a declarat că a luat decizia după consultări cu președintele Klaus Iohannis.

***

În ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban a anunțat, în prezența președintelui Klaus Iohannis, că trimite la Bruxelles două propuneri oficiale pentru funcția de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan, anunță Digi 24, citând surse.

Dana Spinanț, care va fi adjuncta purtătorului de cuvânt al Comisiei condusă de Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că președinta desemnată a CE e în "contact strâns" cu autoritățile române în legătură cu propunerea de comisar.

Ea a precizat că Ursula von der Leyen așteaptă și de la România și la Marea Britanie să propună femei.

România urmează să trimită în cursul acestei zilei scrisoarea cu cele două nume. 

În condițiile în care Ursula von der Leyen a promis un echilibru de gen, dar e departe de acest obiectiv mai ales după ce Franța a propus inițial o femeie și apoi - după ce Sylvie Goulard a fost respinsă în comisii - a venit cu un bărbat, Iratxe Garcia (Spania), liderul Grupului S&D din PE, i-a cerut președintei desemnate a CE să nu accepte decât o femeie din partea României. 

Și copreședinta Verzilor, Ska Keller, a evocat recent promisiunea Ursulei von der Leyen privind respectarea echilibrului de gen.

În prezent, în Comisia von der Leyen sunt 11 femei și 15 bărbați, astfel că șansele lui Siegfried Mureșan par destul de reduse pentru a fi ales de Ursula von der Leyen.