Premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat în conflict cu Comisia Europeană în legătură cu independența justiției și supremația dreptului european, s-a declarat ''pregătit pentru dialog''.

''Nu vom acționa sub presiunea șantajului, suntem gata pentru dialog, nu acceptăm supra-extinderea competențelor (instituțiilor UE), dar evident că vom discuta despre maniera de a soluționa diferendele actuale'', a declarat el la finalul unei discuții cu președintele francez Emmanuel Macron și înaintea unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel.

De partea sa, șeful statului francez ''și-a exprimat îngrijorarea față de situația creată prin decizia Tribunalului constituțional polonez'', relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel joi la compromis în legătură cu disputa dintre Polonia și Uniunea Europeană privind primatul dreptului comunitar, relatează dpa.

"Statul de drept este un pilon central al UE", a subliniat Merkel la summitul de la Bruxelles. "Pe de altă parte, trebuie să găsim căi și posibilități de a ajunge din nou la consens", a adăugat ea.