Premierul spaniol își caută un rol de lider internațional împotriva "știrilor false”
Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez vrea să facă din lupta împotriva dezinformării o prioritate cu un plan de "reînnoire democratică”, în timp ce opoziția conservatoare susține că este o încercare de a cenzura mass-media.
Sánchez urmează să se alăture președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva pentru a discuta marți această chestiune, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, relatează AFP, preluată de Euractiv.com.
Curtea Supremă a Braziliei a ordonat recent blocarea rețelei de socializare X a lui Elon Musk, după ce nu a respectat ordinele judiciare privind "știrile false".
Guvernul de stânga al lui Sánchez a dezvăluit săptămâna trecută un plan pentru combaterea știrilor false în cei trei ani care au mai rămas din mandatul său.
Acesta include crearea unui registru public care să listeze ziarele, proprietarii acestora și veniturile lor din publicitate, precum și măsuri pentru creșterea dreptului la confidențialitate și corectarea informațiilor inexacte.
Sánchez a anunțat la începutul acestui an că va lua măsuri pentru a lupta împotriva unei "fabrici de murdărie" care răspândește "dezinformare și defăimare".
Măsura a venit după ce o instanță a deschis o anchetă împotriva soției sale, Begona Gomez, în legătură cu acuzațiile de corupție și trafic de influență depuse de un grup cu legături cu extrema dreaptă.
Grupul a spus că afirmațiile sale împotriva lui Gomez s-au bazat pe rapoarte din presă.
Comparația cu Franco
Raúl Magallón, profesor de comunicare la Universitatea Carlos III din Madrid, spune că măsurile guvernului sunt "un pas în direcția corectă", dar "nu vor rezolva toate problemele".
"În măsura în care pot contribui la creșterea încrederii publicului în mass-media, cred că este pozitiv", a explicat el pentru AFP.
Dar liderul principalului partid conservator din opoziție, Partidul Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, a numit planul "o ofensivă împotriva judecătorilor, jurnaliștilor și presei, un plan de cenzură".
"Nu am mai văzut așa ceva de la Franco", a spus el în Parlament, referindu-se la Francisco Franco, dictatorul care a condus Spania până la moartea sa în 1975.
Magallón a spus că moștenirea dictaturii Franco, care a controlat presa, a făcut din orice fel de reglementări privind presa o problemă sensibilă în Spania.
Majoritatea măsurilor propuse de guvernul lui Sánchez ar aduce Spania în conformitate cu Legea europeană pentru libertatea presei, aprobată de Parlamentul European în martie cu sprijinul celor patru parlamentari europeni ai PP.
"Aceasta este încă o contradicție a Partidului Popular", a declarat pentru AFP Paloma Roman, politolog la Universitatea Complutense din Madrid.
"Cred că PP va continua pentru că obiectivul său este să facă opoziție", a spus ea.
"Rol internațional de conducere"
În timp ce multe dintre propunerile guvernului vor transpune reglementări obligatorii ale UE, unele vor necesita aprobarea unor noi legi.
Acest lucru reprezintă o provocare pentru guvernul lui Sánchez, căruia îi lipsește majoritatea în parlamentul profund fragmentat al Spaniei.
Cristina Monge, politolog, spune că propunerile guvernului sunt mai complicate decât se așteptase.
"Cu toții ne-am gândit atunci că acest plan ar fi ceva simplu, dar am văzut că nu este cazul, așa că nu știu exact cum se vor întâmpla toate acestea", a spus ea pentru AFP.
Dar Monge apreciază că, chiar dacă Sánchez nu reușește să câștige sprijinul majoritar pentru planul său, premierul socialist ar putea vedea asta ca pe o oportunitate de a-și spori statura internațională.
"Cred că Pedro Sánchez va dori să joace un rol de lider internațional în problema dezinformarii, iar această întâlnire cu Lula este un exemplu în acest sens", a spus ea.
Comentarii