Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a invitat la budapesta pe omologul suedez, Ulf Kristersson, pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO.

"Astăzi (marți - n.r.) i-am trimis o scrisoare premierului Suediei, Ulf Kristersson, pentru a vizita Ungaria să discutăm despre aderarea Suediei la NATO", a scris Orban pe contul său de X.

 


 

 

Guvernul ungar a cerut primăvara trecută Suediei să-și "schimbe tonul" și să înceteze politica de "denigrare" față de Budapesta, condiții prealabile în opinia sa pentru orice vot privind aderarea Suediei la NATO.

Viktor Orban a spus atunci că este pentru aderarea Suediei la NATO în principiu, dar cultivă legături cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu șeful statului rus, Vladimir Putin. De partea suedeză există temerea că Ungaria se folosește de aderarea la Alianța Nord-Atlantică ca de o monedă de schimb în bătălia cu UE. 

În septembrie 2023, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, spune că în școlile din Suedia sunt răspândite acuzații grave și informații false despre Ungaria, ceea ce nu ajută la procesul de ratificare a aderării țării scandinave la NATO, potrivit MTI.

În mesajul publicat atunci pe pagina sa de Facebook, șeful diplomației ungare a amintit că omologul său suedez a inițiat recent mai multe întâlniri pentru a discuta aprobarea aderării la NATO de către Parlamentul Ungariei.

"Am profitat de aceste ocazii pentru a vă explica faptul că seria de acuzații grave, părtinitoare, necinstite și nedrepte aduse de politicienii suedezi a avut parte de o recepție extrem de negativă aici. Aceste acuzații au pus sub semnul întrebării caracterul democratic al sistemului nostru politic și maturitatea poporului maghiar de a decide cu privire la viitorul propriei țări", subliniat Péter Szijjártó.