Denîs Șmîhal afirmă că aceste sisteme salvează viețile civililor și ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi. Declarația sa vine la o zi după ce Klaus Iohannis a spus că România vrea ceva în schimb pentru a da rachete Patriot Ucrainei.

"Noi acum ne reconstruim țara și avem nevoie să-i oprim pe ruși din a distruge și mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot și sperăm că și România va putea să își aducă o contribuție. Aceste sisteme salvează viețile civililor și ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi în Ucraina', a declarat joi Șmîhal, într-un mesaj video adresat participanților la Black Sea and Balkans Security Forum, relatează Agerpres.

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiție în securitatea României și a precizat că, pentru a învinge, Kievul are nevoie de ”sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri".

Discuțiile privind oferirea unui sistem Patriot au apărut în timpul vizitei făcute recent de președintele Klaus Iohannis la Casa Albă. 

"România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem Patriot", a declarat atunci șeful statului.

Miercuri, Iohannis a reiterat faptul că Bucureștiul nu poate renunța la singurul sistem funcțional deocamdată, fără a primi ceva în schimb. 

„Nu vorbim de o remorcă cu trei aparate, sunt instalații foarte complicate. Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”, a declarat președintele Iohannis.

El nu a precizat când va avea loc ședința CSAT cu privire la trimiterea Patriot în Ucraina.