Premiile pentru Patrimoniu 2024 au fost acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, a anunțat Comisia Europeană printr-un comunicat.

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat joi câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent (lista completă mai jos). 

Printre câștigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România: Biserica Săsească din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca.

Proiectul Bisericii Săsești a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie și meșteșug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Cea de-a doua, Biserica Sfântul Mihail, amplasată în centrul orașului, este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Câștigătorii au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

„Patrimoniul nostru cultural este bogăția noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul și viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile și în viața noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenență și de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidențiază rolul crucial al proiectelor exemplare și al persoanelor dedicate conservării și promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an pentru realizările lor excepționale”, a spus Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

„Felicit din toată inima câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra pentru recunoașterea binemeritată. Prin onorarea acestor proiecte creative fantastice, demonstrăm, de asemenea, angajamentul nostru deosebit față de protejarea patrimoniului cultural comun, care este vital pentru construirea unei Europe mai unite, mai durabile și mai frumoase. Fie ca exemplele lor inspiraționale să fie urmate de mulți cetățeni - profesioniști, voluntari și iubitori ai patrimoniului - organizații publice și companii private de pe continentul nostru și nu numai”, a transmis Cecilia Bartoli, mezzosoprana de renume mondial și Președintele Europa Nostra.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, România, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câștigător va primi suma de 10.000 de euro.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.