Un consorțiu grec, german și britanic a câștigat Premiul Daphne Caruana Galizia pentru investigarea naufragiului vasului Adriana, care a făcut peste 600 de victime în largul insulei Pylos.

Ancheta comună a agenției grecești de investigație Solomon, în colaborare cu Forensis, postul public german de radiodifuziune StrgF/ARD și ziarul britanic The Guardian, a dezvăluit cum s-a petrecut cel mai letal naufragiu de migranți din istoria recentă, ca urmare a acțiunilor întreprinse de Paza de coastă a Greciei.

Ea dezvăluie și inconsecvența rapoartelor oficiale ale autorităților elene.

La ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc miercuri în Sala de presă Daphne Caruana Galizia a Parlamentului European de la Strasbourg, au participat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Pina Picierno, vicepreședintă responsabilă cu premiul, și Juliane Hielscher, președinta Clubului de presă din Berlin și reprezentantă a celor 28 de membri ai juriului independent la nivel european.

 "Astăzi, ca în fiecare an, onorăm memoria lui Daphne Caruana Galizia cu un premiu care amintește puternic de lupta ei pentru adevăr și dreptate. Jurnaliștii din întreaga lume continuă să fie vizați doar pentru că își fac meseria, dar refuză să fie reduși la tăcere. Acest Parlament este de partea lor în această luptă de lungă durată pentru a proteja libertatea presei și pluralismul mass-mediei în Europa și în afara acesteia", a declarat Roberta Metsola.