Tânăra Jina Mahsa Amini, arestată de poliția din Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că nu a respectat legile stricte privind purtarea vălului islamic, a murit în detenție.

Jina Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de etnie kurdă, a fost arestată de poliția din Teheran pe 13 septembrie 2022, fiind acuzată că nu a respectat legile stricte din această țară privind purtarea vălului islamic. Ea a murit în spital, trei zile mai târziu, din cauza abuzurilor fizice la care a fost supusă în detenție.

Moartea ei a provocat proteste masive în întreaga țară, care au fost conduse de femei. Sub sloganul „Femeie, Viață, Libertate”, femeile protestează, de la moartea Jinei Mahsa Amini, împotriva legii vălului islamic și a altor legi discriminatorii.

Laureatele au fost reprezentate la ceremonia de marți de la Strasbourg de Saleh Nikbakht, profesor și avocat al familiei Jinei Mahsa Amini, și de Afsoon Najafi și Mersedeh Shahinkar, apărătoare ale drepturilor femeilor iraniene care au părăsit Iranul în 2023.

În 8 decembrie 2023, aflați în drum spre Franța pentru a primi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, părinții și fratele Jinei Mahsa Amini au fost opriți de autoritățile iraniene la aeroportul din Teheran și le-au fost confiscate pașapoartele. Ei sunt acum supuși unei interdicții de călătorie.

Sâmbătă, 9 decembrie, președinta Roberta Metsola a solicitat regimului iranian să „renunțe la această decizie”.

Familia a fost reprezentată la Strasbourg de avocatul acesteia, Saleh Nikbakht, care a citit mesajul transmis de mama Jinei Mahsa Amini, Mozhgan Eftekhari, în timpul ceremoniei: „Durerea Jinei mă va însoți mereu, iar ea a devenit nemuritoare pentru oamenii din întreaga lume. Cred cu tărie că numele ei, alături de cel al Ioanei d’Arc, va rămâne un simbol al libertății. Din locul natal al eternei Jina, vă transmit recunoștința mea nemărginită, precum și a familiei mele, și sper că veți rămâne hotărâți și mândri de alegerea pe care ați făcut-o. Să sperăm că nimănui nu îi va mai fi teamă să își declare libertatea".