Cu mare interes este așteptat Congresul PPE, care va avea loc în România, miercuri și joi. În capitala României vor fi discutate o serie de probleme care într-un fel sau altul pot afecta și treburile politice grecești, în plan secund.

Pentru început, în cadrul congresului, va fi anunțată oficial candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la președinția Comisiei Europene. Oficialul german va primi ”binecuvântarea” PPE pentru a conduce viitoarele alegeri europene, vizând nu doar să obțină întâietatea, ci mai ales ca Partidul Popular să-și mențină forța la nivel european, relatează ziarul elen Vardini.

Din acest punct însă, încep „asteriscurile”, și nu este exclus ca la un moment dat să existe și o notă grecească... Mai precis, pe culoarele de la Bruxelles, deja se subliniază că, după toate estimările, extrema dreaptă europeană își va crește semnificativ procentele. Mai ales în Franța, toate sondajele converg spre ideea că Le Pen nu numai că îl va învinge pe președintele în exercițiu Emmanuel Macron, dar este probabil ca diferența să fie chiar din două cifre.

Într-un astfel de caz, care cu siguranță nu va fi singurul la nivel european, drumul PPE în efortul de a o impune pe von der Leyen la președinția Comisiei nu va fi pavat cu „petale de trandafiri”.

Analiștii estimează că, cu cât va fi mai evident virajul spre dreapta în rezultatele alegerilor europarlamentare, cu atât mai dificilă va fi candidatura actualei președinte a Comisiei Europene, din moment ce îi va fi greu să fie persoana pentru care s-ar putea face compromisurile necesare.

Dimpotrivă, pe lista persoanelor cu care majoritatea ar putea fi de acord și în legătură cu care s-a putea ajunge la un consens se află și premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Desigur, toată lumea își amintește declarația sa publică cu privire la refuzul oricărei funcții europene, dar în politică totul se poate schimba sub greutatea evoluțiilor, la un moment dat.

Totodată, la București, este posibil să mai existe o discuție între Mitsotakis și von der Leyen cu privire la postul comisarului din partea Greciei. Nu este un secret pentru nimeni că Margaritis Schinas este alegerea actualei președinte a Comisiei Europene, opțiune pe care aceasta deja și-a exprimat-o în fața premierului grec. Cu toate acestea, pare dificil pentru Kyriakos Mitsotakis să se angajeze atât de devreme cu privire la persoana pe care Grecia o va trimite la Bruxelles. În afară de cazul în care Mitsotakis are altceva în minte...

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA