Ungaria sprijină și este pregătită să participe la orice inițiativă de pace care creează posibilitatea unei încetări durabile a focului în Ucraina și deschide calea către o pace durabilă și echitabilă, potrivit agenției de pres maghiare MTI.

Declarația a fost făcută miercuri de președintele Ungariei, Katalin Novák, în discursul său rostit în fața Consiliului de Securitate al ONU de la New York, care a fost fără precedent de zeci de ani de către un șef de stat ungar.

Șeful statului ungar a confirmat că Ungaria salută inițiativa de pace din Ucraina și este deschisă să se alăture procesului, subliniind că prezența personală a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la reuniune a fost un semnal că a sosit momentul pentru ca problema păcii să fie pusă serios pe ordinea de zi.

Șeful statului ungar a vorbit în numele comunității maghiare care trăiește în Ucraina și a declarat că se așteaptă ca președintele Zelenski să ia măsuri și să promoveze restabilirea drepturilor de cetățenie ale maghiarilor din Ucraina, așa cum a promis în timpul întâlnirii lor de la Kiev și New York - a subliniat Katalin Novák, în luarea sa de cuvânt în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde tot miercuri au luat cuvântul și miniștrii de externe ai Statelor Unite și Rusiei, Anthony Blinken și Serghei Lavrov.

Katalin Novák a precizat, de asemenea, că războiul din Ucraina reprezintă o amenințare directă la adresa Ungariei în calitate de țară vecină, iar maghiarii își pierd viața pe câmpul de luptă. Războiul reprezintă, de asemenea, o amenințare directă la adresa structurii de securitate a Europei, a declarat Katalin Novák.

Președintele Ungariei a făcut apel la cooperare în vederea promovării păcii și securității în Ucraina. După cum a precizat Katalin Novák, acest lucru necesită, de asemenea, organizații, țări puternice și personalități care sunt capabile să cheme părțile beligerante la negocieri de pace. Totodată, a menționat că ONU și Consiliul de Securitate al ONU sunt actori importanți în acest proces. Printre țările puternice, șeful statului ungar a menționat ca exemplu Statele Unite, China și Turcia, care sunt capabile să pună pe masă o posibilă soluție, sunt capabile sau dispuse să se angajeze în dialog cu ambele părți și pot exercita influență pentru a face să avanseze procesul.

Katalin Novák l-a identificat pe Papa Francisc drept o personalitate capabilă să promoveze pacea. „Istoria noastră ne-a oferit atât de multe exemple despre cum un grup mic de oameni, sau chiar o singură persoană, poate inversa cursul istoriei”, a declarat Katalin Novák, care, în calitate de președinte al Ungariei, s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU pentru prima dată în ultimele decenii.

Katalin Novák, care a participat miercuri la dineul de lucru al femeilor lideri, s-a referit, de asemenea, în discursul său din cadrul Consiliului de Securitate, la rolul femeilor lideri în promovarea soluționării conflictelor. După cum a subliniat, dacă femeile lideri își unesc forțele pentru a construi pacea, ele pot avea o contribuție semnificativă la gestionarea conflictelor.

Miercuri, în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Săptămânii politice la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, președintele Ungariei s-a întâlnit și a discutat despre relațiile bilaterale, precum și despre educație și probleme demografice cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, cu președintele Namibiei, Hage Geingob, și cu președinta peruană, Dina Boluarte.

Luni, șeful statului ungar a coprezidat reuniunea de dialog al liderilor privind evaluarea intermediară a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU 2015-2030, iar marți s-a adresat Adunării Generale a ONU în calitate de șef al delegației ungare.

Vizita oficială a lui Katalin Novák în Statele Unite va continua joi în Texas, unde va purta discuții, printre altele, cu guvernatorul Greg Abbott. 

sursa: Rador Radio România