Blocarea aderării celor două țări nu rezolvă problema numărului foarte mare de solicitanți de azil din Austria, spune președintele Alexander van der Bellen.

"Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu sancțiuni ca urmare a contramăsurilor românești", a scris vineri pe Twitter președintele austriac Alexander van der Bellen.

Într-o conferință de presă în timpul vizitei în Slovenia, președintele austriac a explicat situația: "Austria se află într-o situație extrem de dificilă din cauza afluxului de refugiați și migranți, „dar, din păcate, mărturisesc că nu fac legătura dintre aceste probleme și aderarea României și Bulgariei la Schengen mărturisesc", relatează Kurier.

"Nu văd cum această blocare a aderării României la Schengen va schimba ceva în ceea ce privește situația din Austria”, a subliniat președintele, referindu-se la apariția unor resentimente la nivel european.

Van der Bellen consideră că economia austriacă va trebui să plătească un preț pentru această decizie. Pe de o parte, ar putea fi afectat turismul dacă sosesc mai puțini turiști din România. Pe de altă parte, președintele a subliniat că Austria are o prezentă activă în România cu investiții directe semnificative. "Vom vedea cum reacționează consumatorii români. După părerea mea, un preț economic este inevitabil”, a spus Van der Bellen.