Președintele BCE, Christine Lagarde: „Incertitudinea este foarte crescută, dar suntem pregătiți”

Bancherii centrali „vor trebui să dea dovadă de agilitate pentru a-și ajusta poziția și instrumentele la circumstanțele în schimbare”, promite președintele BCE, Christine Lagarde, citată de „RAI News” (Italia).
„Nivelul de incertitudine economică și geopolitică este excepțional de ridicat”, dar „răspunsul nostru la episoadele inflaționiste recente trebuie să ofere celor care ne privesc încrederea că vom face întotdeauna tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea prețurilor” și că politica noastră „se poate adapta la noile circumstanțe”, a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde, la conferința „The ECB and its Watchers”. Bancherii centrali „vor trebui să dea dovadă de agilitate pentru a-și ajusta poziția și instrumentele la circumstanțele în schimbare”, a adăugat Lagarde.
Fragmentarea comercială și creșterea cheltuielilor pentru apărare „au efecte duale: ar putea împinge inflația în sus, dar tarifele SUA ar putea, de asemenea, să reducă cererea de exporturi UE și să redirecționeze excesul de capacitate de producție din China către Europa, scăzând inflația”, a spus Lagarde, explicând că BCE are în vedere scenarii diferite privind tarifele și cheltuielile fiscale, dar „direcția șocurilor este mult mai greu de prezis decât înainte”.
În situația actuală, din cauza deschiderii către comerț și a dependenței de importurile de energie, „noile șocuri pot alimenta mai direct inflația”, iar Eurozona este expusă în mod deosebit la noile riscuri. De exemplu, „riscurile geopolitice cresc volatilitatea cursurilor de schimb și a prețurilor energiei și materiilor prime, așa cum am văzut în ultimele săptămâni”, a spus Lagarde.
Din acest motiv, „în acest context nu putem garanta că inflația va fi mereu la 2%”, dar BCE, „indiferent de șocuri”, își va defini politica „astfel încât prețurile să se îndrepte mereu spre obiectivul pe termen mediu”, a adăugat Lagarde.
„Pentru a atinge acest obiectiv, funcția de reacție a BCE trebuie să acorde o atenție deosebită ancorării așteptărilor inflaționiste", a explicat președintele BCE. Până acum, „tocmai pentru că așteptările erau bine ancorate, dezinflația recentă a fost obținută la un cost relativ scăzut în comparație cu episoade similare din trecut". Banca Centrală Europeană va monitoriza, așadar, cu atenție așteptările inflaționiste, pe piețe, în rândul analiștilor, prognozelor, gospodăriilor și întreprinderilor, „pentru a le menține bine ancorate într-o lume volatilă”.
În Europa, „așteptările noastre au fost practic eliminate în ultimii ani, și mai ales în ultimele săptămâni. Certitudinile care s-au consolidat cu privire la ordinea internațională au fost zdruncinate. Unele alianțe au fost supuse tensiunii, în timp ce altele au fost consolidate”, a subliniat președintele BCE, Christine Lagarde, în discursul său la conferința anuală „The ECB and its Watchers”. „Am asistat la decizii politice care, în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput”, a spus Lagarde.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii