Rumen Radev a declarat că Marea Neagră este acum o zonă militarizată. Declarația sa vine după descoperirea unei drone, care avea atașată o mină, lângă satul bulgar Tiulenovo, relatează publicația Dnevnik.

Dispozitivul a fost distrus cu o explozie controlată de către experții militari bulgari și nu s-a produs niciun incident grav.

"Marea Neagră este deja o zonă militarizată. Sunt doborâte drone, plutesc mine, nave comerciale sunt oprite, nave militare sunt scufundate. Dacă nu luăm măsuri și nu înțelegem că trebuie să punem capăt acestui război cât mai curând posibil, asta va ajunge inevitabil până la noi”, a spus Radev, la New York, la cea de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

După distrugerea dronei, ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, a fost interpelat la o ședință specială a comisiei parlamentare de resort. El a precizat că se va putea stabili cu greu de unde a provenit dispozitivul - dacă din partea ucraineană sau rusă.

Șeful statului a mai spus că Ministerul Apărării și Ministerul de Interne ar trebui să ofere mai multe informații dacă au fost respectate toate procedurile la dezamorsare a dronei.

Radev a amintit din nou că sunt necesare investiții în modernizarea armatei pentru a-i crește capacitățile și interoperabilitatea cu aliații. "Toate acestea ar trebui puse pe primul loc și nu ar trebui să privim armata bulgară ca pe un donator și un depozit pentru aprovizionarea cu arme și muniție pentru alte țări”, a spus el, referindu-se la ajutorul militar oferit de Bulgaria pentru Ucraina. 

Premierul bulgar ar trebui să meargă în Austria

La New York, președintele bulgar a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său austriac, Alexander van der Bellen. În cadrul acesteia, el a aflat că Austria nu are intenția de a-și schimba poziția de a nu permite Bulgariei să intre în spațiul Schengen.

"Îl încurajez pe prim-ministrul Nikolai Denkov să facă o vizită în Austria cât mai curând posibil. El îl poate invita și pe cancelarul Nehammer, pentru ca vocea noastră să poată fi auzită mult mai mult și mult mai puternic. Dar problema nu este doar în contactele la nivel politic înalt. Trebuie să lucrăm cu factorii economici din Austria, cu cercurile academice, cu mass-media, cu organizațiile publice”, a mai arătat Radev.

Potrivit spuselor sale, cheia intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație va fi convingerea societății austriece că "Bulgaria este un membru de încredere al UE, că depune toate eforturile pentru a-și proteja granițele și merită să fie în Schengen".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA