Președintele Bulgariei se opune adoptării euro și introduce un referendum în Parlament

Președintele bulgar Rumen Radev a depus luni în Parlament o cerere de organizare a unui referendum pentru introducerea euro. Mai mulți juriști avertizează că referendumul e neconstituțional.
Întrebarea propusă de Radev este: "Sunteți de acord cu introducerea monedei euro începând cu 1 ianuarie 2026?" El susține că nu este împotriva monedei unice în principiu, dar consideră că societatea bulgară nu este pregătită pentru o astfel de schimbare de la începutul anului viitor, relatează Mediapool.
Parlamentul are atribuții pentru a respinge cererea. Nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla. Liderul GERB, Boiko Borisov, a cerut ca acest lucru să fie făcut. El a adăugat că o astfel de întrebare ar fi neconstituțională, deoarece există o decizie a Curții Constituționale conform căreia Bulgaria s-a angajat să introducă moneda euro atunci când a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
Secretarul președintelui pentru afaceri juridice și fost ministru al justiției, Krum Zarkov, susține, de asemenea, că întrebarea lui Radev este inadmisibilă din punct de vedere constituțional. El a anunțat deja că va demisiona din cauza acțiunilor șefului statului.
Duminică, 40 de profesori de la mai multe facultăți de drept au ieșit pe Lex.bg cu o poziție conform căreia convocarea unui referendum anticonstituțional - conștient sau nu - are ca scop suspendarea Constituției bulgare, subminează autoritatea țării și distruge încrederea între Bulgaria și partenerii săi europeni.
Aceștia fac apel la comunitatea profesională a juriștilor bulgari "să adopte o poziție fermă în apărarea statului de drept și a dezvoltării Bulgariei ca stat european democratic, în conformitate cu Constituția și angajamentele internaționale ale țării”.
"Este nefondat din punct de vedere juridic ca președintele Republicii Bulgaria să propună Parlamentului bulgar să ignore cadrul constituțional al țării și obligațiile acesteia ca stat membru al Uniunii Europene”, scriu juriștii.
Potrivit acestora, acțiunile șefului statului pun sub semnul întrebării fundamentele constituționale ale statului democratic bulgar și principiul statului de drept. Ei reamintesc că democrația este un model complet de organizare a societății, a autorității publice și a legii. Acesta garantează o guvernare bazată pe voința și drepturile cetățenilor, exprimate și protejate în formele stabilite de Constituție.
"Încercarea de a pune parlamentul în situația de a convoca un referendum neconstituțional este un act care - conștient sau nu - își propune să suspende Constituția bulgară și să ducă țara înapoi cu decenii, ștergând realizările în progresul său social și juridic de după 1989”, arată profesorii de la facultățile de drept.
Apelul lor către Adunarea Națională este de a nu încălca Constituția și de a nu pune la îndoială locul Bulgariei în Uniunea Europeană. Iar către cetățenii bulgari - să "participe conștient și responsabil la unul dintre cele mai importante momente din istoria modernă a țării și, prin poziția lor activă, să nu permită Bulgariei să fie lăsată să se întoarcă în urmă în dezvoltarea sa ca stat european liber, legal și democratic”.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii