Președintele Rumen Radev a definit drept ”mare stupiditate” atitudinea formațiunii ”Continuăm Schimbarea” de a schimba conducerea serviciilor bulgare, argumentând cu personal agreat de la ambasadele străine, scrie Dnevnik.

Aceasta e prima declarație a președintelui bulgar după ce vinerea trecută deputatul Radostin Vasilev, care a părăsit grupul parlamentar ”Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată”, a arătat înregistrările unei ședințe a Consiliului Național al Continuăm Schimbarea, partidul lui Kiril Petkov și Asen Vasilev.

Înainte de aceasta, Radev a dat un exemplu cu Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS), care a fost singura premiată de SUA în august 2022 pentru servicii și contribuții remarcabile la securitatea națională a SUA și pentru cooperarea exemplară în lupta împotriva terorismului și consolidarea democrației și protecția acesteia de influențe dăunătoare.

În înregistrări, în fața Consiliului Național al ”Continuăm Schimbarea”, Asen Vasilev explică că, la propunerea premierului, Parlamentul va confirma noi șefi la Agenția de Stat pentru Securitate Națională, un secretar general al Ministerului pentru Afaceri de Interne, la Agenția pentru Informații de Stat, Serviciul Național de Pază, Agenția de Stat pentru Operațiuni Tehnice și, eventual, la Informațiile Militare.

”Aceștia vor fi oamenii noștri, aprobați de ambasade, nu au nicio legătură cu GERB”, a declarat el.

Anterior, Kiril Petkov spunea că liderul GERB, Boiko Borisov, vrea și el să preia serviciile de la președinte. ”Cum putem scăpa să nu fie oamenii lui? Să spunem că vom apela la consultanți externi care să ne stabilească și să ne ajute cu o parte din structurarea serviciilor. Acești consultanți externi să nu fie oricine, ci să ne ofere o șansă de a ne debarasa de activele rusești, care au intrat adânc în servicii”, arată Petkov.

Radev a subliniat că serviciile se află sub conducerea operațională directă a premierului, nu a președintelui.

”Fiecare care are ambiția de a face niște schimbări profunde în servicii, ca să nu zic un pogrom, pentru că s-au auzit astfel de lucruri, trebuie să fie pe deplin conștient că aceste servicii nu aparțin președintelui. Ele aparțin Bulgariei și se află sub direct conducerea operațională a Consiliului de Miniștri în persoana prim-ministrului. Dacă vrei să reformezi serviciile, trebuie să cunoșți legile acestor servicii, pentru că nici asta nu se știe. Structura, sarcinile, funcțiile, modul de cooperare al acestora cu parteneri străini, nici acest lucru nu se cunoaște”, a spus Radev.

Întrebat dacă ar convoca Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională (CCSN) din cauza înregistrărilor ajuse în spațiul public, după cum au cerut formațiunile ”Stânga!” și ”Ascensiunea Bulgară”, Radev a răspuns că CCSN se ține cu ușile închise și lucrează cu informații clasificate.

Cu toate acestea, în ultimii 2 ani, doar într-o perioadă de 7 luni și 20 de zile (în timpul guvernării ”Petkov”), Bulgaria nu a fost guvernată de un cabinet interimar numit de Radev.

La începutul lunii aprilie, cabinetul interimar i-a propus lui Radev să-l confirme pe Plamen Tonchev ca președinte al DANS până în 2028.

În cadrul celei de-a 48-a Adunări Naționale, Continuăm Schimbărea a propus modificări în Legea privind Agenția de Stat pentru Securitatea Națională (DANS), potrivit cărora președinții DANS, Agenției de Stat pentru Operațiuni Tehnice, Serviciului de Informații Militare și de la Agenția de Informații de Stat, să fie numiție de Consiliul de Miniștri, la propunerea prim-ministrului, în loc să fie numiți prin decret prezidențial. Acestea nu au ajuns la vot în sala de plen. 

Sursa: RADOR