Președintele Italiei: Regulile de la Dublin sunt preistorie
Problema migranților? ''Un fenomen epocal care nu trebuie abordat cu măsuri provizorii, ci cu o viziune asupra viitorului. Nimeni nu are soluția în buzunar'', a declarat președintele Italiei, după o întâlnire cu omologul german.
Regulamentul de la Dublin? ''Preistorie, la fel ca transportul cu trăsuri și cai: era o altă lume, nu exista migrație în masă, e ca și cum ai face un salt într-o altă epocă istorică'', a afirmat președintele italian, Sergio Mattarella, la Siracuza, într-o conferință de presă la finalul discuțiilor cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează La Stampa.
Migranții, împreună cu problema climatică și energetică, sunt, pentru șeful statului italian, ''cele trei probleme de bază cu care se confruntă lumea și Europa''.
După ce au survolat zonele afectate de incendiile din Sicilia, cei doi președinți au împărtășit public convingerea că ''abordarea acestor subiecte este o nevoie comună a Germaniei și Italiei''.
''Problema migrației este un fenomen global: aici în Piazza Armerina, am văzut niște soluții implementate nu doar pentru a primi migranți care au trecut prin suferințe nespuse, ci și pentru a-i integra, încurajând în același timp programele din țările lor de origine unde ar rămâne de bunăvoie, dacă nu arfi mânați de foame, război, persecuție și terorism''.
Steinmeier i-a mulțumit lui Mattarella ''pentru că m-a primit în Sicilia, patria sa''. Președintele german a considerat întotdeauna că relațiile italo-germane sunt deosebite: ''Ne-am întâlnit de multe ori, avem legături strânse la nivel politic, economic și cultural, dar și interpersonal''. Steinmeier a subliniat că ''prietenia trebuie cultivată'', mai ales pentru că ''în Germania și în Italia sunt mulți oameni cărora le pasă de aceste relații''.
Revenind la problema migranților, președintele german s-a declarat convins de necesitatea ''unor reguli europene comune, cu respectarea adevărului. Dacă vrem să menținem deschise granițele interne ale UE, avem nevoie de o dezbatere asupra instrumentelor care să permită acest lucru''.
Și a adăugat: ''Din februarie anul trecut ne-am trezit într-o situație pe care nu am fi vrut să o vedem niciodată, începând cu războiul din Ucraina. În Europa trebuie să avem grijă de securitate, există coeziune și compactitate în sprijinul pentru Kiev. Sunt recunoscător Italiei pentru sprijinul pe care îl oferă Ucrainei și îi mulțumesc pentru acest lucru''.
Din discuțiile celor doi președinți a reieșit ''o omogenitate de gândire pe tema migranților – explică Mattarella - amândoi avem percepția că migranții sunt un fenomen epocal care nu trebuie abordat prin măsuri tampon, ci cu o viziune asupra viitorului. Dar de asta se ocupă guvernele noastre, nu depinde de mine și de Steinmeier''.
Cele zece puncte prezentate de președinta Ursula von der Leyen despre migranți ''sunt interesante, așa cum au fost și unii pași înainte făcuți de Consiliul European – spune Mattarella -, dar toată lumea, la nivel european, trebuie să înțeleagă că problema există și că nu poate fi înlăturată ignorând-o. Această chestiune nu poate fi lăsată pe seama traficanților de oameni''.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii