Sergio Mattarella se află la New York pentru o vizită în care va vorbi la Adunarea Generală a ONU, al patrulea șef de stat din istoria republicană, iar agenda este plină de dosare cu fiecare oră care trece, relatează RaiNews.

Două crize internaționale care revoluționează echilibrele mondiale, proteste în universități și un caz diplomatic.

Unitatea și dialogul fără prevaricațiuni, laitmotivul președintelui italian, sunt singurul instrument de depășire a crizelor care riscă să cufunde lumea într-un război total, în timp ce ONU, a cărei funcție rămâne decisivă, are totuși nevoie de reforme, în special în ceea ce privește Consiliul de Securitate, care a rămas legat de o "hartă geografică" învechită.

Multilateralismul, punctul cheie al șefului statului, este singura cale de urmat pentru a evita noi conflicte, dar este nevoie de reforma Națiunilor Unite, invocată de zeci de ani. Este suficient să considerăm că doi dintre cei trei predecesori ai lui Mattarella, Oscar Luigi Scalfaro și Giorgio Napolitano, în discursurile lor la ONU, au cerut deja un nou model de guvernare mai rapid și mai eficient. 

Dar, alături de aceasta, va fi spațiu pentru cele două crize, cea ucraineană și cea din Gaza. În timp ce aceasta din urmă alimentează protestele studențești în multe universități din Statele Unite, atât de mult încât prestigioasa Universitate Columbia din New York, unde Mattarella trebuia să se întâlnească cu liderii Academiei Italiene, este încă închisă străinilor după evacuarea de acum câteva zile, ceea ce a alimentat destul de multe dezbateri.

În timpul vizitei, axată în întregime pe ONU, nu este planificată nicio întâlnire cu Casa Albă, unde Mattarella a fost în vizită în 2016 (cu Obama) și în 2019 (cu Trump), în timp ce ultima întâlnire cu Joe Biden, în Italia, datează din 2021. 

Însă diplomațiile celor două țări sunt cu siguranță în contact, și din cauza controverselor în creștere privind cazul studentului italian Matteo Falcinelli, arestat și maltratat de poliția din Miami.

Primul angajament este discursul de la Conferința privind starea implementării obiectivului 16 din Agenda 2030, "Pace, justiție și instituții pentru dezvoltare durabilă", apoi este programată o conversație cu secretarul general Antonio Guterres. A doua zi Mattarella va fi la Adunarea Generală pentru un discurs pe tema "Italia, Națiunile Unite și multilateralismul pentru a face față provocărilor comune". 


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA