Președintele nou ales al Muntenegrului promite aderarea țării la Uniunea Europeană
![](https://www.euractiv.ro/library/phpthumb/phpThumb.php?src=%2Fimages%2Farticole%2F33461.jpeg&w=1140&f=jpeg&q=90&hash=0bb2487e98277744c0f2af2f0d8ec0799b72f801f186abd7e38d2e531ac0fa51)
După victoria în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Muntenegru, candidatul "Europa Acum", Jakov Milatovici, a declarat că "a venit momentul așteptat de 30 de ani", scrie RTS.
"În această seară Muntenegru a făcut un pas înainte și a spus la revedere regimului învechit al lui Milo Djukanovici", a transmis Milatovici, adăugând că este vorba de o victorie istorică. "Am spus la revedere criminalității și corupției, legăturilor lor cu politica și spunem bună ziua unui Muntenegru european și de succes", a declarat Milatovici, adăugând că va fi președintele tuturor muntenegrenilor și în următorii cinci ani va conduce Muntenegru în Uniunea Europeană.
"Muntenegru nu va mai fi în conflict cu niciun stat din Balcanii de Vest. Doresc să spun că vom avea cele mai bune relații cu toate statele din Balcanii de Vest. Dorim unitate, înțelegere și progresul tuturor statelor din Balcanii de Vest spre UE", a declarat Milatović, adăugând că va fi preocupat de probleme vitale, prioritățile sale vor fi statul de drept, economia și integrarea europeană.
Milatovici a făcut apel la susținătorii săi să sărbătorească victoria cu demnitate, deoarece "nimic nu trebuie să umbrească această victorie istorică".
Jakov Milatovici a fost ministru al economiei și dezvoltării economice în perioada 2020-2022, în guvernul condus de Zdravko Krivokapici. Mandatul său a fost marcat de reformele care i-au adus popularitate – salariul minim a fost dublat, iar salariul mediu a fost majorat cu 30%.
Sursa: RADOR
Muntenegru intră într-o fază de incertitudine, apreciază Vesko Garčevici, profesor al Universității din Boston
"Victoria lui Jakov Milatovici la alegerile prezidențiale din Muntenegru era așteptată, dar Muntenegru intră într-o fază de incertitudine", a apreciat profesorul Vesko Garčevici de la Universitatea din Boston, după ce candidatul mișcării "Europa Acum" a obținut 60% din voturi la alegerile prezidențiale din Muntenegru, relatează BETA.
Garčevici consideră că mișcarea "Europa Acum" nu este un jucător politic unificat din punct de vedere ideologic. În interviul pentru Europa Liberă, Garčevici a explicat că în această mișcare "avem naționaliști, dar și unii, care măcar retoric, declară că au agendă euroatlantică".
"Influența Bisericii Ortodoxe Sârbe asupra vieții politice din Muntenegru va continua să crească, deoarece partidele care vor veni la putere în iunie, după alegerile parlamentare anticipate, vor fi deschise la o astfel de influență", a declarat Garčevici, adăugând că "Europa Acum" va continua să crească în preferințele alegătorilor și după alegerile anticipate de la 11 iunie va desemna premierul.
"Cel mai probabil la 11 iunie Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS), pentru prima dată în ultimii 30 de ani, nu va mai fi cel mai puternic partid. Dacă nu se vor reforma sunt posibile divizări interne, care pot conduce la scindare", a declarat Garčevici, adăugând că DPS este în cădere deoarece nu și-a schimbat retorica. "Promovarea problemelor identitare, prin forțarea exclusivă a celei muntenegrene, a îndepărtat mulți susținători ai DPS. Partidul nu a învățat din experiența alegerilor parlamentare și locale din 2020, iar cetățenii văd acum în DPS simbolul corupției", a explicat Garčevici.
"De fapt, mișcarea Europa Acum propune o nouă formă de populism în regiune, promite o viață mai bună, dar evită temele sensibile care au divizat societatea muntenegreană. Când se obține puterea, o astfel de politică nu mai este posibilă", subliniază Garčevici, comentând cum victoria lui Milatovici se va reflecta asupra politicii externe a Muntenegrului.
Potrivit lui Garčevici, UE și SUA vor acorda un timp mișcării "Europa Acum" pentru a-i vedea orientarea, deoarece în timpul campaniei electorale Milatovici nu s-a referit la teme de politică externă, cu excepția sprijinului său constant pentru aderarea la UE.
Sursa: RADOR
Comentarii