Andrzej Duda susține că securitatea Europei de Est depinde de menținerea unei relații strânse și constante cu administrația condusă de Donald Trump, scrie „Cadena SER” (Spania).

Polonia are cea mai numeroasă armată din Europa, cheltuiește cel mai mult pentru apărare, între membrii NATO și, de la începutul invaziei Ucrainei, a făcut apel la ceilalți parteneri să depună un efort mai mare pentru a asigura securitatea europeană. Și în acest sens, cel mai recent mesaj al președintelui polonez Andrzej Duda a mers și mai departe, cerând Statelor Unite să desfășoare arme nucleare pe teritoriul polonez.

Duda vorbește, într-un interviu pentru Financial Times, amintind că politica de securitate și apărare s-a modificat prea puțin în Europa de Est de la începutul acestui secol și consideră că este timpul să schimbăm orientarea pentru a aborda amenințarea din partea Rusiei, pe care Polonia o simte ca fiind deosebit de aproape. „Am fi mai în siguranță dacă acest tip de armament ar fi desfășurat pe teritoriul nostru”, conchide Duda în interviu.

Președintele polonez subliniază că Vladimir Putin nu a avut nicio problemă în a desfășura arme nucleare în Belarus, principalul său aliat la granița sa de vest, și, prin urmare, consideră că nu există niciun motiv pentru care NATO să nu facă același lucru.

Înainte de acest interviu, Duda a publicat un videoclip care marchează intrarea Poloniei în NATO. În acest mesaj, el afirmă că nimeni din Europa nu are acum îndoieli cu privire la necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare, care, potrivit liderului polonez, ar trebui să fie de cel puțin 3% din Produsul Intern Brut. Polonia alocă deja peste 4% în acest scop.

„Am investit constant în dezvoltarea și modernizarea forțelor noastre armate”, explică Duda, „ceea ce ne-a permis să menținem mii de trupe NATO în Polonia, pentru a spori securitatea întregului flanc estic al Alianței”.

Polonia este cea mai mare putere europeană din punct de vedere al numărului de trupe (doar Statele Unite și Turcia au mai multe în cadrul NATO), și, de asemenea, din punct de vedere al numărului de vehicule blindate, Polonia are peste 5.000 de militari NATO pe teritoriul său, dintre care aproximativ o cincime sunt americani. Regatul Unit, Croația și România contribuie, de asemenea, cu trupe la această misiune pe teritoriul polonez.

Franța este singura țară din Uniunea Europeană care deține arme nucleare, cu puțin peste 200 de astfel de rachete, iar în urmă cu câteva zile, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat ca această capacitate de descurajare să fie o umbrelă pentru întreg continentul european, lucru care a stârnit un val de critici din partea autorităților ruse.

Sursa: Rador Radio România