Luni, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că, în opinia sa, statele membre ale NATO se pregătesc mai rapid în vederea unui război cu Rusia, scrie Newsweek.com.

"În prezent, nu sunt pregătiți, dar cred că vor fi. Ei se pregătesc deja în vederea unui conflict cu Federația Rusă și o fac mult mai rapid decât le-ar plăcea unora, în toate sensurile”, a declarat Vucic pe canalul sârb TV Pink, după cum relatează agenția rusă de presă TASS.

"Știm asta datorită pregătirilor militare. Știm cum sunt conduși. Și vreau să vă spun că ei se pregătesc pentru un conflict militar", a declarat el.

Newsweek a contactat NATO printr-un mesaj email în vederea unui comentariu.

Rusia este un aliat-cheie al Serbiei în privința împiedicării recunoașterii pe plan internațional a provinciei Kosovo, iar Vucic a subliniat că este imparțial în privința războiului dintre Rusia și Ucraina. El a refuzat să aplice sancțiunile occidentale aplicate Moscovei în urma invaziei totale a lui Putin în Ucraina, din februarie 2022.

Pe data de 2 iulie, după întâlnirea avută, la Belgrad, cu adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Grușko, Vucic a spus că relațiile dintre Serbia și Rusia sunt "foarte bune”. Totuși, țara sa a oferit indirect Ucrainei muniție în valoare de circa 800 milioane euro ($871.000.000), după cum a dezvăluit Financial Times.

Luni, Vucic a spus că, "atâta vreme cât occidentalii nu mor, sau mor doar niște voluntari, Occidentului nu îi pasă câți ucraineni mor”.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au rămas mari în decursul invaziei lui Putin din Ucraina. Moscova a acuzat alianța că se implică în război, oferind Kievului asistență de ordin militar și armament.

Afirmațiile liderului sârb survin la câteva săptămâni după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a declarat reporterilor că Alianța are pregătiți peste 500.000 de militari în alertă, asta însemnând că ei ar putea fi mobilizați în 30 de zile.

„Începând din anul 2014, NATO a suferit cea mai importantă transformare în materie de apărare. Am stabilit cele mai complexe planuri de apărare de după Războiul Rece”, declara Stoltenberg pe 18 iunie, la o conferință comună de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„Dispunem de 500.000 de militari în alertă maximă, am dublat numărul batalioanelor din sectorul estic al Alianței”, a continuat Stoltenberg. El a calificat războiul Rusiei din Ucraina drept „un atac brutal la adresa unei națiuni democratice pașnice”.„Acest război este susținut de China, de Coreea de Nord și de Iran. Aceste țări vor să asiste la prăbușirea Statelor Unite. Vor să asiste la eșecul NATO. Dacă vor învinge în Ucraina, asta ne va face mai vulnerabili, iar lumea va deveni mai periculoasă. Așadar, sprijinul nostru acordat Ucrainei nu este operă de caritate. Este în interesul propriei noastre securități”, a spus el.

„Cu toții dorim ca acest război să ia sfârșit. Dar o ocupație ruseaacă a Ucrainei nu oferă vreo pace. Iar capitularea în fața lui Putin nu oferă niciun fel de securitate. Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai curând va lua sfârșit acest război”, a mai adăugat Stoltenberg.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA