Președintele ucrainean refuză acordul cu SUA privind pământurile rare: „Nu avem garanții”

Volodimir Zelenski a declarat că le-a dat ordine miniștrilor săi să nu semneze acordul propus pentru a oferi Statelor Unite acces la mineralele pământurilor rare ale Ucrainei, deoarece documentul era prea concentrat pe interesele SUA.
Potrivit „Euronews”, propunerea, care a fost o parte esențială a discuțiilor lui Zelenski cu vicepreședintele american J.D. Vance pe marginea Conferinței de Securitate de la München de vineri, nu oferea nicio garanție de securitate specifică în schimb, a relatat un actual înalt oficial ucrainean.
Decizia lui Zelenski de a nu semna un acord, cel puțin deocamdată, a fost definită „miopă” de un înalt funcționar de la Casa Albă. „Nu le-am permis miniștrilor să semneze un acord relevant pentru că, în opinia mea, nu este pregătit să ne protejeze pe noi, interesele noastre”, a declarat Zelenski pentru „Associated Press”, sâmbătă, la München.
Propunerea se concentra asupra modului în care Statele Unite ar putea folosi mineralele de pământuri rare ale Ucrainei „ca o compensare” pentru sprijinul deja oferit Ucrainei de către Administrația Biden și ca plată pentru ajutoare viitoare, au declarat înalți oficiali ucraineni actuali și foști, care au vorbit sub formă anonimă.
Ucraina deține rezerve vaste de minerale critice utilizate în industria aerospațială, de apărare și nucleară. Administrația Trump a declarat că este interesată să o acceseze pentru a reduce dependența de China, dar Zelenski a spus că orice utilizare ar trebui să fie legată de garanții de securitate pentru Ucraina, care descurajează viitoarea agresiune rusă. „Pentru mine, legătura dintre un anumit tip de garanții de securitate și un anumit tip de investiții este foarte importantă”, a spus președintele ucrainean.
Zelenski nu a intrat în detalii despre motivul pentru care le-a dat instrucțiuni funcționarilor săi să nu semneze documentul, care a fost predat oficialilor ucraineni, miercuri, secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bassent, aflat în vizită la Kiev.
„Este un acord colonial și Zelenski nu îl poate semna”, a spus fostul înalt funcționar.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Brian Hughes, nu a confirmat în mod explicit oferta, dar a declarat că „președintele Zelenski este miop în privința oportunității excelente pe care Administrația Trump i-a oferit-o Ucrainei”.
Administrația Trump s-a săturat să trimită ulterioare ajutoare americane în Ucraina, iar Hughes a susținut că un acord asupra minereurilor le-ar permite contribuabililor americani „să recupereze” banii trimiși la Kiev, stimulând economia Ucrainei.
Hughes a adăugat că Casa Albă consideră că „legăturilor economice cu Statele Unite vor fi cea mai bună garanție împotriva agresiunilor viitoare și o parte integrantă a unei păci durabile”. El a adăugat: „Statele Unite o recunosc, rușii o recunosc și ucrainenii trebuie să o recunoască”.
Funcționarii americani, care au purtat discuții cu omologii lor ucraineni la München, au avut o mentalitate comercială și s-au concentrat în mare parte asupra specificului explorării de minerale și asupra modului în care se va forma un posibil parteneriat cu Ucraina, a spus înaltul oficial.
Posibila valoare a zăcămintelor din Ucraina nu a fost încă discutată, deoarece majoritatea nu au fost explorate sau sunt aproape de linia frontului.
Aparent, propunerea SUA nu a ținut cont de modul în care zăcămintele ar fi puse în siguranță în cazul continuării agresiunii ruse. Potrivit înaltului oficial ucrainean, orice acord trebuie să respecte legislația ucraineană și să fie acceptabil pentru poporul ucrainean.
„Subsolul aparține ucrainenilor conform Constituției”, a declarat anterior Kseniia Orinchak, fondatorul Asociației Naționale a Industriei Miniere din Ucraina, sugerând că un acord ar avea nevoie de sprijinul populației.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii