Pe măsură ce 2022 și ultimele zile ale Președinției cehe a Consiliului UE se apropie de sfârșit, Stockholm se pregătește să înlocuiască Praga la conducerea rotativă.

Experții avertizează că politica pe plan intern a Democraților Suedezi (SD) - de extremă dreapta - poate influența activitatea viitoarei președinții a UE pe o gamă largă de subiecte, de la utilizarea pesticidelor și climă până la migrație, scrie EURACTIV.

Stockholm - care a mai deținut Președinția în 2009 - va conduce negocierile cu Parlamentul European în cazul mai multor legi importante. Prioritățile Președinției vor fi securitatea, reziliența, tranziția ecologică și valorile democratice în Uniunea Europeană.

Alegerile parlamentare suedeze din septembrie au schimbat peisajul politic al țării, care pare să aibă un impact la nivelul UE pe măsură ce Democrații Suedezi (Sverigedemokraterna, SD) au câștigat o putere considerabilă în regatul scandinav.

”Guvernul suedez are acum acest acord [cu extrema dreapta] și trebuie să-l onoreze. Pentru că altfel democrații suedezi vor declanșa căderea guvernului. Sunt ca niște ostatici”, a declarat pentru EURACTIV profesorul de la Universitatea Karlstad Tobias Hübinette.

În alegeri, blocul de dreapta a preluat puterea după opt ani de guvernare social-democrată, liderii moderați de centru-dreapta, creștin-democrații și liberalii formând o coaliție.

Însă, conform acordului de coaliție, partidul de extremă dreapta, care a obținut un istoric de 20% la alegeri, a fost lăsat în afara guvernului, în ciuda faptului că a fost al doilea partid în Parlament după social-democrați. În schimb, SD și-a impus o mare parte din politica sa dură privind migrația și este consultat pe anumite teme, inclusiv în domeniul energiei și al afacerilor europene.

 "SD are o influență deplină asupra subiectelor acoperite de programul de cooperare, în același mod ca și partidele la guvernare”, se arată în acord.

Pentru Hübinette, migrația este un exemplu de domeniu politic care reflectă noua influență a extremei drepte.

”Suedia se va alătura acum celorlalte țări din Uniunea Europeană care sunt în principiu împotriva refugiaților și a migrației”, a spus el, vorbind de Italia, Polonia și Ungaria.

Deși SD votează la fel ca alte grupuri populiste din Parlamentul European, nu se știe exact cum se va reflecta acest model în mod concret în activitatea Consiliului, a spus Hübinette.

Potrivit programului Președinției suedeze, securitatea și migrația se vor afla în centrul atenției, în special în cazul noului Pact al UE privind migrația și azilul.

Anexe secrete și paradoxuri în politica climatică

Influența Democraților Suedezi asupra funcționării Președinției UE va fi probabil mai largă decât se anticipa anterior, potrivit unei anexe nepublicate la acordul de coaliție. Informația a fost dezvăluită luna trecută de publicația suedeză Altinget. EURACTIV a consultat anexa.

Potrivit documentului, partidul de extremă dreapta va fi consultat cu privire la chestiuni europene, în afară de cele convenite în acordul de coaliție, cum ar fi Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) și propunerea privind refacerea naturii, care are ca scop stoparea și inversarea pierderea biodiversității și a ecosistemelor în UE până în 2030.

Există un paradox aici, a declarat pentru EURACTIV Niels Paarup-Petersen, deputat suedez și purtător de cuvânt al Partidului de Centru. În mod tradițional, mai aproape de blocul de dreapta, partidul său a susținut o coaliție de stânga în timpul alegerilor din septembrie, în semn de protest față de colaborarea anunțată a moderaților cu extrema dreaptă.

”Nu este un secret pentru nimeni că Democrații Suedezi sunt departe de a dori să implementeze o politică climatică ambițioasă”, a spus el, adăugând că nici măcar nu există o politică clară privind clima în acordul de coaliție, deoarece partidul de extremă dreapta nu e interesat de acest domeniu.

Hübinette spune că politica de mediu a UE va resimți intervenția SD în politicile guvernului suedez.

”Democrații Suedezi sunt foarte critici față de ceea ce ei numesc «alarmiștii climatici»”. Ei nu prea cred în schimbările climatice”, a spus el, adăugând că, pentru partidul SD, orice încercare de a dezvolta o economie verde în Uniunea Europeană înseamnă că blocul ”dorește să aibă mai multă putere”.

Cu toate acestea, una dintre cele patru priorități ale Președinției suedeze a UE este implementarea unei tranziții ecologice ca răspuns la ”provocarea climatică globală”, pe care Hübinette a numit-o ”un paradox greu de explicat”.

Partidul SD are o istorie de negare a schimbărilor climatice, liderul său, Jimmie Åkesson, declarând la televizor că nu există nicio dovadă științifică a unei crize climatice, pe care el a numit-o ”noua religie”.

”Una dintre marile probleme la nivel intern este reducerea prețului carburanților”, a spus Paarup-Petersen, adăugând că SD ar putea impulsiona schimbări în acest domeniu, cu efecte contraproductive asupra schimbărilor climatice.

”Va fi foarte, foarte interesant să vedem ce vor oferi de fapt”, a spus el.

Suedia va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2023 până la 30 iunie, când va fi preda ștafeta Spaniei.