După ce Ursula von der Leyen a fost confirmată drept viitor șef al Comisiei cu o marjă foarte redusă, grupurile politice nu vor să lase la voia întâmplării votul din Parlamentul European asupra Executivului UE.

Un eșec în tentativa de a instala Comisia von der Leyen în Parlament ar duce o criză fără precedent în istoria Uniunii Europene. Mai multe surse au spus pentru EURACTIV.com că în culise se poartă nenumărate discuții pentru a evita un asemenea scenariu.

Ursula von der Leyen a fost confirmată drept președinte al Comisiei Europene cu o majoritate de doar nouă voturi în sesiunea plenară din 16 iulie. Votul a fost secret, dând astfel șansa multor eurodeputați din principalele grupuri, să voteze contra numirii fostei ministre a apărării din Germania, în pofida poziției oficiale de susținere a gruurilor din care fac parte.

Pentru votul programat în sesiunea plenară din ultima săptămână a lunii noiembrie, popularii (PPE), socialiștii (S&D) și liberalii (RE) vor să minimizeze un asemenea risc, iar votul nu va mai fi secret. 

Ursula von der Leyen a obținut 383 de voturi în iulie, cu nouă mai multe decât minimul necesar de 374, dar grupurile PPE, S&D și RE au împreună 442 de eurodeputați. Unii dintre aceștia, de fapt, nici măcar nu au ascuns că au votat împotriva numirii ei ca șef al viitoarei Comisii. Spre exemplu, surse din grupul socialiștilor au estimat că doar trei sferturi dintre deputații S&D au votat pentru von der Leyen.

De această dată, grupurile politice principale nu-i permit să mai lase votul asupra întregii Comisii la mâna deutaților din alte grupuri sau neafiliați.

Eurodeputați din toate grupurile au confirmat pentru EURACTIV că sub presiunea - sau au auzit de astfel de presiuni - din partea oficialilor Parlamentului, Comisiei sau Consiliului UE, pentrua vota pentru noul executiv comunitar.

Dacă nu mai sunt surprize din partea candidatului propus de Ungaria, Oliver Varhelyi, care trebuie să răspundă unor întrebări suplimentare până pe 18 noiembrie, votul asupra Comisiei Europene va avea loc pe 27 noiembrie. Candidații propuși de România, Adina Vălean, și Franța, Thierry Breton, au obținut confirmarea comisiilor de specialitate din PE în această săptămână.

Până atunci, reprezentanți ai grupurilor politice din PE, ai Comisiei și Consiliului exercită presiuni asupra eurodeputaților cu reputație de „dizidenți” pentru ca aceștia să voteze „corect”. Niciunul dintre cei care au confirmat pentru EURACTIV existența acestor presiuni nu a dorit să fie numit, din cauza caracterului sensibil al problemei.

O sursă a spus că eurodeputații aflați la primul mandat s-au consultat cu veteranii, spunându-le acestora că sunt deranjați de situație. „Această abordare ar putea avea exact efectul invers, deoarece se presupune că deputații sunt independenți”, a declarat sursa citată pentru EURACTIV.

Presiunea din partea Consiliului ar veni, potrivit surselor, mai ales din partea Spaniei și Franței.

Dar nu toată lumea pare a fi afectată. Un eurodeputat popular care a spus deschis că a votat împotriva Ursulei von der Leyen in iulie a spus pentru EURACTIV că nu s-a simțit deloc presat de grupul său înaintea votului pentru instalarea Comisiei. El a adăugat că așteptarile sunt ca Executivul să treacă cu o majoritate mult mai confortabilă decât cele nouă voturi în plus primite de șefa acestuia.