Deși începutul mandatului său a fost marcat de o criză gravă cu Parisul, președinta Consiliului a încercat de atunci să-și consolideze legăturile cu Uniunea Europeană, conform Le Point.

Nici vorbă ca Giorgia Meloni să lase doar în mâinile jurnaliștilor exercițiul "evaluării" primelor ei 100 de zile în funcție. Așadar, în fața unui duo de bannere italiene și europene, premierul, solemn, a apărut video pe rețelele de socializare, pentru 7 minute de autoevaluare. Timp suficient pentru a cita câteva dintre cele "100 de acțiuni în 100 de zile" inițiate de executivul său, spune Giorgia Meloni.

Diplomație, energie, familii, angajare, securitate, pensie, plan de redresare: guvernul este pe toate fronturile, asigură ea, "mulțumită". Desigur, "oricând putem face mai mult", recunoaște chiriașua de la Palazzo Chigi, dar să promite că nu trece o zi "fără să fi încercat măcar să dăm un răspuns. Mereu de partea Italiei".

O revenire a dreptului la controalele puse logic sub semnul "ordinii" și a "luptei împotriva ilegalității", încununată de altfel oarecum fortuit de arestarea ultimului mare șef al Cosa Nostra, după treizeci de ani de urmărire. În noiembrie, chiar primul decret-lege din epoca Meloni atacă organizatorii de petreceri rave (textul, acuzat de excese liberticide, va fi modificat). Apoi vine rândul ONG-urilor de salvare pe mare să fie în vizorul Romei și să-și vadă activitățile de asistență afectate drastic. Dar, deocamdată, suntem încă departe de blocada navală promisă alegătorilor de către candidata Fraților Italiei în campania ei electorală.

Primele săptămâni în forță, da, dar nimic revoluționar, notează însă observatorii italieni. Dimpotrivă.

"Aceste o sută de zile au fost mai presus de toate de o sută de ori oportunitatea pentru Giorgia Meloni de a încerca să înlăture temerile legate de această nouă dreaptă italiană", a declarat Lorenzo Castellani, profesor la Universitatea Luiss din Roma. O dreptă care dorește să arate că "poate guverna în Italia fără a expune țara la prea multe riscuri politice și economice", continuă politologul. Președinta Consiliului italian nu a omis să sublinieze starea bună a Bursei de Valori din Milano și reducerea, în "cele 100 de zile ale sale" a spread-ului (diferența dintre valorile obligațiunilor germane și italiene), eternul barometru al sănătății economice a Peninsulei.

Ca un bun VRP pentru Italia, Giorgia Meloni și-a înmulțit călătoriile internaționale la G20 din Bali, la COP27 în Egipt și foarte recent în Algeria și Libia pentru a vorbi despre contracte de securitate și energie. Debutul pe scena continentală a "celei mai periculoaseă femei din Europa" (așa spunea revista "Stern") s-a făcut cu o dispută violentă între Roma și Paris pe tema soartei navei "Ocean Viking". "Dar după această greșeală, guvernul italian s-a reorientat și apoi a căutat să evite să ia poziții în contradicție cu UE", amintește Piero Ignazi, profesor la Universitatea din Bologna.

Giorgia Meloni a reafirmat în special trimiterea de arme în Ucraina – în ciuda opoziției tot mai mari a opiniei publice – și atașamentul Italiei față de tabăra atlantistă. Și chiar la Bruxelles, liderul executivului și-a rezervat prima călătorie în străinătate. O capitală a UE în care Giorgia Meloni speră să facă auzită vocea Italiei, în special în problema migrației.

La momentul finalizării legii financiare, la sfârșitul anului 2022, nu există din nou nicio inversare a situației, reamintește Lorenzo Castellani. "Meloni a vrut să mizeze mai mult pe continuitatea cu Mario Draghi", angajament apreciat în cadrul instituțiilor Celor 27, punctează politologul. În afară de câteva obstacole mici, copia bugetului italian a fost validată de Bruxelles. În redacția ziarului "Il Manifeso", se mimează uimirea.

"Cine și-ar fi imaginat-o, cu doar un an în urmă, pe sora Giorgia transformată într-o vestală a rigorii, a priorității la conturile publice, chiar a austerității?", se întreabă cotidianul de stânga. Nu atât de surprinzător, crede la rândul său Piero Ignazi, de la Universitatea din Bologna. Venind la putere, Meloni a experimentat "o baie de realism", rezultând într-o "abandonare substanțială a pozițiilor suveraniste" care au adus-o la putere. De văzut, însă, avertizează Piero Ignazi, dacă este vorba despre "o schimbare semnificativă de poziție" sau despre o "manevră tactică de evitare a izolării internaționale".

Președinta Consiliului știe, între imperativele reformei și obiectivele planului european de redresare care trebuie îndeplinite: 2023 nu va fi un an fără provocări. La care ar trebui adăugate inevitabilele răsturnări în cadrul majorității sale guvernamentale (de la Silvio Berlusconi pe probleme de justiție până la Liga lui Matteo Salvini pe tema autonomiei diferențiate a regiunilor).

Dar, deocamdată, metoda Meloni pare să dă roade. La patru luni de la alegerile legislative, Frații Italiei continuă să se afle în fruntea sondajelor, chiar și peste scorurile înregistrate în septembrie anul trecut. Institutele constată, însă, o ușoară inflexiune în ultimele zile, din vina unor greșeli guvernamentale (cum ar fi decizia de a nu prelungi o reducere la combustibil la începutul anului). Nimic care să o îngrijoreze pentru moment pe muza dreptei italiene care ar trebui să-și vadă formațiunea electorală confirmată într-un dublu scrutin regional la Milano și Roma, luna aceasta. În fața ei, opoziția parlamentară este lentă, slăbită de războaiele de conducere. Poate că, pentru Giorgia Meloni, luna de miere nu s-a încheiat.

sursa: RADOR