Primul caz de gripă H3N2 descoperit în Italia: Virusul afectează plămânii, inima, dar și creierul
Primul caz de gripă de la virusul H3N2 a fost descoperit la Genova, cu o spitalizare în secția de Boli infecțioase la Policlinica „San Martino”, anunță RAI News (Italia).
„Este un domn în vârstă de 76 de ani, cu un tablou clinic complicat și simptome importante”, a relatat Matteo Bassetti, directorul secției de Boli infecțioase de la Policlinica „San Martino” din Genova. „În special, predomină tabloul neurologic: pacientul nici măcar nu și-a putut recunoaște soția. Dacă ziua bună se vede de dimineață, nu va fi un sezon gripal bun”.
H3N2 este varianta australiană a gripei sezoniere, dar crește riscul de complicații. Printre acestea se numără pneumonia, care mai ales în Australia și în emisfera sudică a lumii provoacă milioane de infecții și mii de internări în spital. Primul caz de gripă din Italia a fost înregistrat pe 11 octombrie la Novara, dar când ajunge să fie sesizat, înseamnă că virusul circulă deja în rândul populației. În ceea ce privește tulpinile, dacă anul trecut a dominat subtipul AH1N1 derivat din gripa porcină, conform prognozelor ISS, anul acesta ne așteptăm la circulația virusurilor de tip A cu predominanță A-H3N2, adică așa-numita gripă australiană.
„Sezonul gripei nu este de bun augur, acesta este un virus care afectează nu doar plămânii și gâtul, ci și creierul. Este o informație importantă, care a apărut deja în Australia și este demonstrația tropismului H3N2", afirmă Bassetti.
„Dacă H3N2 va circula cu adevărat – adaugă Pregliasco –, trebuie să ținem cont că este o variantă "deosebit imunoevazivă", capabilă să evite o parte din apărarea sistemului imunitar". Gripa va aduce febră peste 38 de grade, simptome respiratorii precum tusea, dar și curgerea nasului și ochi roșii, dureri musculare și articulare.
„Deci, trebuie să ne vaccinăm – continuă specialistul în boli infecțioase –, pentru că dacă am avea mai multe cazuri de genul acesta, sau chiar encefalită și implicare neurologică de la gripă, spitalele ar avea un aflux excesiv de pacienți și o situație dificilă", remarcă Bassetti.
Gripa reală și CoVid-19 rămân la orizont. Experții sunt îngrijorați de varianta Xec. Raportată pentru prima dată în iunie, la Berlin, subvarianta coronavirusului, un hibrid între alte două variante Omicron, se răspândește din ce în ce mai rapid datorită transmisibilității sale ridicate.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii