Comisia Europeană își exprimă, în primul raport privind statul de drept din UE, îngrijorări în privința independența justiției din Ungaria și în Polonia. Există o serie de provocări și în Bulgaria, România, Croația și Slovacia, potrivit Reuters.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară că apreciază apariția acestui raport:

”Este primul raport care analizează situația statului de drept, libertatea presei, și așa mai departe, în toate statele membre ale Uniunii Europene. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie, în locul MCV, care discriminează într-un fel România și Bulgaria”.

Iohannis a precizat că multe din lucrurile prezentate în raport se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate în această seară de ministrul justiției:

”Sunt proiecte de reparare a legilor justiției, care vor intra într-o dezbatere amplă, o dezbatere publică, altfel decât a făcut PSD, care le-a aranjat acolo undeva, într-o cămăruță de la partid sau de la Parlament, nu știe nimeni, a ieșit cu ele, le-a împins cu forța, și era cât pe-aci să ne strice toată democrația. Acest fel de raport este util fiindcă putem să ne dăm seama unde în Uniunea Europeană este nevoie de mai multă acțiune, unde sunt exemple de bune practici, cum se poate interveni pentru a face justiția mai puternică, independentă, și toate lucrurile pe care le-am mai discutat”.

Președintele a mai spus, răspunzând unei întrebări, că e de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept:

”În România, suntem hotărâți, și eu, și Guvernul, și partidele democratice, să facem în așa fel încât statul de drept să fie respectat foarte bine, să ajungem exemplu de urmat pentru alții. Deci, da, sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept”.


+++

Referitor la situația din România, documentul notează că, în 2020, Guvernul a continuat să-și afirme angajamentul de a reveni pe calea reformei judiciare, după regresul din perioada din 2017-2019. ”Acest lucru a dus la o scădere semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar”, precizează autorii, adăugând că pandemia de COVID-19 și apropiatele alegeri naționale au dus la o amânare a modificărilor legislative. 

Raportul atrage atenția că măsurile controversate cu impact negativ asupra independenței judiciare continuă să fie în vigoare, un exemplu fiind Secția specială pentru investigarea magistraților. 

”În pofida progreselor și a rezultatelor obținute în România în lupta împotriva corupției în ultimul deceniu, provocările cu care s-a confruntat sistemul judiciar în perioada 2017-2019
au ridicat întrebări cu privire la sustenabilitatea reformelor anticorupție”, se arată în raport. 

Instituțiile-cheie din sistemul judiciar românesc se confruntă în continuare cu provocări, chiar dacă actualul context politic e diferit.

În ceea ce privește mass-media, CE notează faptul că nu există transparență în privința proprietarilor, iar CNA îi lipsesc resursele pentru a-și îndeplini rolul. 

Există riscul presiunilor politice asupra publicațiilor, în condițiile în care nu sunt garanții legale specifice pentru independența editorială.

Raportul atrage atenția și asupra excesului de ordonanțe de urgențe emise de către Guvern, precum și a accesului la informații publice.

13:20 Vera Jourova și Didier Reynders prezintă la Bruxelles acest prim raport privind statul de drept în toate statele membre UE.

Raportul evaluează - spune Jourova - patru teme principale:

- sistemele naționale judiciare

- cadrele anticorupție

- libertatea mass-media

- pluralismul

Mecanismul are un rol preventiv, fiind menit să lanseze o dezbatere cu toate părțile interesate și să pună bazele unei culturi a supremației legii în întreaga Uniune.

Raportul aplică ”o grilă comună pentru a analiza situația din toate statele membre, cu scopul de a identifica tendințele în materie de respectare a statului de drept și a contribui la prevenirea apariției unor probleme grave”, afirmă Vera Jourova.

+++

Raportul urmează să fie adoptat în această după-amiază de Colegiul comisarilor, după care va fi prezentat de comisarii Vera Jourova și Didier Reynders.

Potrivit documentului consultat de Reuters, autorii raportului își exprimă îngrijorarea în legătură cu subminarea independenței justiției, în special în Polonia și Ungaria. Critici sunt și la adresa  Bulgariei, României, Croației și Slovaciei. Documentul De asemenea, a luat act de dezbaterile conexe din Germania și Austria.

Comisia remarcă și problemele de corupție din Bulgaria, Slovacia, Croația, Cehia, Ungaria și Malta.

Raportul arată și faptul că pandemia de COVID-19 a reprezentat un test pentru reziliența statului de drept în întregul bloc comunitar, iar unele măsuri de urgență în vederea combaterii Sars-CoV-2 au mers prea departe.