Raportorul PE pentru Kosovo, Viola von Cramon, a apreciat că acordul de la Ohrid este o bună bază prin care Kosovo poate să-și concretizeze poziția proeuropeană și să implementeze reformele necesare primirii în Consiliul Europei și în UE.

Von Cramon a subliniat că indiferent de cât de greu va fi, Pristina va trebui să-și îndeplinească obligațiile și să formeze Uniunea Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo, scrie publicația sârbă Politika.

"Oricât de amară ar fi, o condiție trebuie îndeplinită – este vorba de proiectul de formare a ZSO. Pentru că îndeplinirea acestei condiții a durat atât de mult este de înțeles de ce întregul proces a stagnat", a declarat Von Cramon, adăugând că dacă ambele părți demonstrează o anumită voință politică pentru ajungerea la un compromis se poate face un pas mare înainte în procesul de normalizare a relațiilor.

"Fără îndoială, marile provocări vin din partea Serbiei, dar trebuie să vedem și eforturile Kosovo", a declarat Von Cramon pentru Deutsche Welle.

Referindu-se la extinderea Uniunii Europene, Von Cramon a apreciat că pentru prima dată situația geopolitică este atât de favorabilă încât și criticii extinderii UE au ajuns la concluzia că extinderea este necesară. "Condițiile de aderare nu pot fi mai bune și acum există și bani", a declarat Von Cramon, amintind că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că UE va sprijini financiar statele candidate din Balcanii de Vest.

În acest context, Von Cramon a spus că Serbia beneficiază de fondurile europene, însă nu își armonizează politica externă cu cea a UE. "Ce putem face? Bineînțeles putem condiționa, ceea ce înseamnă că nu putem da bani, mai ales în Serbia, acolo unde văd că valorile fundamentale ale UE sunt încălcate", a declarat Von Cramon, adăugând că în Serbia "opoziția nu are acces la mass-media, că activiștii opoziției sunt atacați și presa nu este liberă și independentă".

Von Cramon a amintit că Germania este unul dintre cei mai mari investitori din Serbia și că în ultimii zece ani a creat în Serbia peste 80.000 de locuri de muncă.

"Am creat prosperitate economică. Ar trebui să profităm de această situație, ar trebui să avem mai mult angajament politic și să spunem că așteptăm asta și asta. Și trebuie spus în fața publicului", a declarat Von Cramon, adăugând că sprijinul economic acordat Serbiei de Germania a întărit puterea președintelui Serbiei, Aleksandar Vucici, iar el pe de altă parte "controlează presa și discreditează UE".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA