Eurodeputații români insistă pentru o discuție mai aplicată în Parlamentul European despre drepturile muncitorilor sezonieri în UE.

Comisia pentru muncă a Parlamentului UE a discutat marți situația lucrătorilor sezonieri din blocul european, o temă de mare interes pentru România, unul dintre principalii furnizori de forță de muncă sezonieră.

Tema a fost adusă în atenție în special în perioada epidemiei de COVID-19 de numeroasele cazuri semnalate de mass-media despre situația precară cu care se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE.

Eurodeputații au examinat situația forței de muncă sezoniere pentru a constata dacă, după cum a fost raportat, au existat sau nu au existat măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă au fost încălcate drepturile cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcând astfel legislația UE.

După dezbaterea din Comisa pentru Muncă și Afaceri Sociale (EMPL), delegația PSD din Parlamentul European a solicitat organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului UE, care să ducă la adoptarea unei rezoluții comune privind obligativitatea respectării standardelor europene în vigoare pentru lucrătorii sezonieri români din Germania.

Europarlamentarul social-democrat Dan Nica a precizat că Parlamentul European „trebuie să solicite, printr-o rezoluție oficială”, Comisiei Europene și statelor membre ale UE, să garanteze: condiții de călătorie în siguranță pentru toți lucrătorii sezonieri; cazare și condiții de muncă decente și care permit distanțarea socială; norme precise de securitate a muncii, monitorizate de autoritățile abilitate; contracte de muncă înmânate lucrătorilor și care stabilesc salarii negociate colectiv și asigurări decente de sănătate; informații și asistență în limbile materne ale lucrătorilor și puncte de contact pentru situații neprevăzute.

„Solicit Comisiei Europene să monitorizeze atent aplicarea prevederilor legislației europene în materie și Guvernului României să acționeze mai prompt și mai responsabil pentru apărarea drepturilor propriilor cetățeni”, a spus Dan Nica, liderul delegației PSD din PE.

Vrem să ne asigurăm că drepturile lucrătorilor sunt respectate în toate colțurile Europei, a spus și eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. „Vrem să se respecte libertatea de mișcare a cetățenilor, libertatea de a munci, dar să se asigure și condiții bune de muncă, lucrătorii să aibă acces la servicii sociale și de sănătate și se respecte măsurile de prevenire în contextul pandemiei de COVID-19”, a spus Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE.

„Lucrătorii sezonieri, care în marea lor majoritate provin din România și din alte țări est-europene, au un rol esențial în economia europeană și, mai ales, în agricultură și industria alimentară. Munca lor contribuie la garantarea siguranței alimentare pe tot continentul”, a punctat acesta.

Dragoș Pîslaru, eurodeputat din partea USR-PLUS și unul dintre cei care au cerut dezbaterea din Comisia EMPL, a punctat că principalii responsabili de situația muncitorilor sezonieri sunt angajatorii, dar și statele membre trebuie sa intervină cu o determinare sporită. De asemenea, chiar dacă este la început și Autoritatea Europeană pentru Muncă trebuie să joace un rol, astfel că procesul de operaționalizare a acesteia trebuie accelerat, a spus Pîslaru.