Comisarul pentru Justiție al Comisiei Europene, Didier Reynders, a apreciat drept ipoteze acele informații de presă conform cărora CE pregătește un aviz pozitiv, scrie Nepszava.

Miniștrii statelor membre UE vor înscrie din nou pe ordinea de zi, probabil, în luna noiembrie situația democrației și a statului de drept din Ungaria, în cadrul așa-numitei proceduri prevăzute în Articolul 7 din Tratatul UE. Încă nu s-a decis dacă se vor pregăti pentru o audiere care lasă loc unui schimb de idei mai aprofundat sau dacă vor organiza un schimb de opinii mai scurt.

Procedura de activare a Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene a fost lansată împotriva Ungariei în urmă cu cinci ani, în momentul în care Parlamentul European a aprobat raportul elaborat de Judith Sargentini, care a enumerat evoluțiile care provoacă îngrijorare serioasă în 12 domenii.

De atunci, miniștrii discută despre situația din Ungaria aproape o dată pe semestru, dar nu au ajuns mai departe de atât. Următoarea etapă a procedurii ar fi adoptarea recomandărilor pentru Guvernul Orbán, de la care se abțin, cel puțin deocamdată.

Răspunzând luni la o întrebare în cadrul Comisiei pentru drepturi civile a Parlamentului European, comisarul pentru justiție al Comisiei Europene, Didier Reynders, a afirmat că ar trebui să fie atenți la impunerea recomandărilor, deoarece acestea pot fi acceptate doar cu acordul a patru cincimi din statele membre, ceea ce le-ar putea face să-și piardă puterea.

Politicianul consideră mai eficientă procedura privind statul de drept, care necesită acordul unei majorități calificate a guvernelor, și în cadrul căreia UE27 a înghețat în decembrie anul trecut fondurile de coeziune pentru Ungaria, în valoare de 6,3 miliarde de euro.

Suspendarea temporară a ajutorului a fost dispusă din cauza corupției sistemice, în timp ce procedura conform Articolului 7 ar putea duce la sancțiuni din cauza încălcărilor generale ale valorilor fundamentale ale UE, cum ar fi retragerea dreptului de vot.

În prezent, Ungaria nu are acces la întregul buget de coeziune de 22 de miliarde de euro și nu doar la suma blocată în cadrul procedurii privind statul de drept.

"Condiția pentru deblocarea părții de peste 6,3 miliarde de euro este implementarea reformei în domeniul justiției. Potrivit Guvernului Orbán, acesta a adoptat deja legislația și deciziile necesare, care sunt acum evaluate la Bruxelles. Noi am fost primii care am anunțat că Executivul de la Bruxelles a trimis întrebări suplimentare autorităților de la Budapesta la sfârșitul lunii septembrie, la care încă nu s-a primit răspuns", a precizat Didier Reynders pentru Népszava.

Comsiarul european a apreciat drept ipoteze și nu a dorit să comenteze acele informații de presă, conform cărora Comisia Europeană pregătește un aviz pozitiv, iar în luna noiembrie va începe decontarea facturilor trimise de Guvernul de la Budapesta.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA