Procurorul-general Ivan Gheșev este văzut ca un „mare martir” care va rămâne în funcție până la final, comentează Sega.

Procurorul - general bulgar Ivan Gheșev și-a rupt public demisia, a anunțat că își va termina mandatul și l-a atacat frontal pe liderul GERB, Boiko Borisov. Gheșev a spus că este o victimă a mafiei politice, a oligarhiei și a infracționalității. El a rupt tăcerea pe care a păstrat-o în săptămâna furtunoasă, pe care a petrecut-o în SUA. Într-o declarație de presă, după care nu a permis să i se pună întrebări, el a spus că a fost chemat să demisioneze după ce s-a întors din SUA și a fost menționată și familia sa.

Dar nu a spus cine i-a cerut asta. "Am fost invitat la ora 22 să-mi dau demisia. S-a menționat familia mea și că, dacă nu o fac, se apasă butonul Enter cu videoclipuri și mai bine dau dovadă de prudență pentru că viața continuă", a spus Gheșev.

Procurorul-general l-a învinuit pe adjunctul său Borislav Sarafov pentru lovitura împotriva lui și l-a amenințat că îi va cere demiterea dacă nu se retrage singur. (Sega l-a contactat pe Sarafov pentru comentarii, dar el nu a răspuns încă). 

Au existat și atacuri împotriva lui Boiko Borisov - în contextul modului în care pentru prima dată în mandatul său procuratura a început să urmărească influența rău intenționată a Rusiei. Gheșev a amintit că Borisov, i-a dat un câine lui Putin. El mai spune că, în urmă cu câteva luni, în numele lui Borisov, i s-a oferit să devină ambasador în Israel sau Turcia, sau eventual să aibă și o carieră politică, "poate în partidul său". "Nu am luat-o în serios. Dar se pare că atunci a început organizarea asta", a spus Gheșev.

Potrivit acestuia, a existat o dispoziție de la Sarafov ca până vinerea trecută să fie sistat dosarul "BarcelonaGate", care are legătură cu Borisov. Cu toate acestea, Gheșev nu a indicat cine i-a spus acest lucru și a arătat clar că informațiile sale sunt foarte indirecte - cineva a spus altcuiva, apoi i-a spus unei terțe persoane etc.

Potrivit procurorului-șef, care a promis el însuși în ianuarie că această anchetă va fi finalizată "într-o lună - o lună și ceva", dosarul va fi tergiversat cel puțin până la sfârșitul anului.

"Politica trebuie să iasă din puterea judecătorească, pe care a încercat să o conducă în interesul propriilor interese. Și acum o face într-un mod urât, brutal, încălcând toate valorile europene precum supremația legii, statul de drept și moralitatea elementară", a subliniat procurorul -general. Apoi a povestit cum a decurs săptămâna de după explozie, pe care a descris-o drept o "încercare țintită de a fi ucis".

Tot timpul, Gheșev a citat conversații și mesaje text cu magistrați și politicieni. El a explicat cum Sarafov a încercat să-i convingă pe procurorii de apel să ia atitudine împotriva lui. Doar cel din Sofia a făcut-o, dar Gheșev îl iartă. A atacat-o și pe Mariya Gabriel și a întrebat în ce măsură are dreptul de a interveni în sistemul judiciar în calitate de comisar european - să-i ceară lui demisia. El a mai spus că a vorbit cu o femeie politician care i-a spus că Gabriel a surprins-o cu această declarație.

Astfel, Gheșev a concluzionat că a fost o conspirație împotriva lui, pregătită într-un cerc foarte restrâns. "Am sprijinul colegilor mei. Procuratura este unită și va fi unită în continuare. Întotdeauna există un șobolan și câțiva șoareci. Dar asta e normal. Sunt chiar surprins că le-a luat atât de mult să se târască afară după presiunea la care a fost supusă procuratura", a concluzionat Gheșev și și-a încheiat declarația cu "Domnul să fie cu noi. Trăiască Mama Bulgaria".

Borisov îi răspunde lui Gheșev: Numai eu sunt de vină, nu mi-e frică de o altă arestare  

Liderul GERB, Boiko Borisov, a respins afirmațiile procurorului-general al Bulgariei, Ivan Gheșev, că i-ar fi oferit un post de ambasador și l-ar fi avertizat prin intermediul unor terțe persoane, scrie Mediapool.

"În ce calitate și din ce funcție să ofer eu un post de ambasador? Ambasadorii sunt numiți de președintele Radev. Nici nu am vorbit cu nimeni, nici nu am sunat vreun procuror, pe nimeni nu am sunat, în afară de el, când a avut loc atentatul - pentru a-mi exprima empatia și îngrijorarea și a face apel să fie găsiți făptași. Și empatie față de familie, pentru că cel care și-a permis să sperie familia este un gunoi. Și să-i numești pe aleșii poporului gunoi politic, nici asta nu este corect. Nu am sunat niciun procuror sau judecător, nu am trimis niciun fel de hârtii”, a spus Borisov.

El a comentat că nu se teme să fie arestat din nou pentru că sprijinul oamenilor este evident. Borisov a adăugat că așteaptă rezultate legat de cele declarate de Gheșev în interviuri, că în două sau trei săptămâni vor avea rezultate în procesele notorii.

"„Sunt și mai convins că există forțe care, când se va vedea că se poate forma un guvern, vor fi puse în mișcare cu o forță teribilă". "Nu l-am auzit zicând de Rumen Radev, care este mândru că nu i-a semnat decretul, nu am auzit de Hristo Ivanov, de Atanas Atanasov, nu l-am auzit amintin de Kiril Petkov, de Asen Vasilev, nu am auzit de „Renaștarea”, de socialiști, nu am auzit de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, de Există un Astfel de Popor, nici de mulți alții, Sunt singurul vinovat, asta am înțeles", a subliniat Borisov.

 "Am spus același lucru ca și celelalte partide. Nu știu de ce este supărat pe noi, dar mi se pare că ignoră celelalte partide. Nu m-am recunoscut în niciuna dintre declarațiile sale", a mai spus Borisov.

Întrebat de ce Gheșev a pomenit de numele său, liderul GERB a declarat: "Pentru că în Bulgaria, dacă nu spui Boiko Borisov, nu ai spus nimic".

Întrebat despre cazul "BarcelonaGate", Borisov a spus că nu are o casă în Barcelona. "Câți ani au amânat procesul – ori îl sistează, ori îl pun pe tapet", a adăugat el. 

Sursa: RADOR