ȘTIRI DIN BULGARIAProcurorul general bulgar a refuzat să demisioneze și l-a atacat pe Borisov
Procurorul-general Ivan Gheșev este văzut ca un „mare martir” care va rămâne în funcție până la final, comentează Sega.
Procurorul - general bulgar Ivan Gheșev și-a rupt public demisia, a anunțat că își va termina mandatul și l-a atacat frontal pe liderul GERB, Boiko Borisov. Gheșev a spus că este o victimă a mafiei politice, a oligarhiei și a infracționalității. El a rupt tăcerea pe care a păstrat-o în săptămâna furtunoasă, pe care a petrecut-o în SUA. Într-o declarație de presă, după care nu a permis să i se pună întrebări, el a spus că a fost chemat să demisioneze după ce s-a întors din SUA și a fost menționată și familia sa.
Dar nu a spus cine i-a cerut asta. "Am fost invitat la ora 22 să-mi dau demisia. S-a menționat familia mea și că, dacă nu o fac, se apasă butonul Enter cu videoclipuri și mai bine dau dovadă de prudență pentru că viața continuă", a spus Gheșev.
Procurorul-general l-a învinuit pe adjunctul său Borislav Sarafov pentru lovitura împotriva lui și l-a amenințat că îi va cere demiterea dacă nu se retrage singur. (Sega l-a contactat pe Sarafov pentru comentarii, dar el nu a răspuns încă).
Au existat și atacuri împotriva lui Boiko Borisov - în contextul modului în care pentru prima dată în mandatul său procuratura a început să urmărească influența rău intenționată a Rusiei. Gheșev a amintit că Borisov, i-a dat un câine lui Putin. El mai spune că, în urmă cu câteva luni, în numele lui Borisov, i s-a oferit să devină ambasador în Israel sau Turcia, sau eventual să aibă și o carieră politică, "poate în partidul său". "Nu am luat-o în serios. Dar se pare că atunci a început organizarea asta", a spus Gheșev.
Potrivit acestuia, a existat o dispoziție de la Sarafov ca până vinerea trecută să fie sistat dosarul "BarcelonaGate", care are legătură cu Borisov. Cu toate acestea, Gheșev nu a indicat cine i-a spus acest lucru și a arătat clar că informațiile sale sunt foarte indirecte - cineva a spus altcuiva, apoi i-a spus unei terțe persoane etc.
Potrivit procurorului-șef, care a promis el însuși în ianuarie că această anchetă va fi finalizată "într-o lună - o lună și ceva", dosarul va fi tergiversat cel puțin până la sfârșitul anului.
"Politica trebuie să iasă din puterea judecătorească, pe care a încercat să o conducă în interesul propriilor interese. Și acum o face într-un mod urât, brutal, încălcând toate valorile europene precum supremația legii, statul de drept și moralitatea elementară", a subliniat procurorul -general. Apoi a povestit cum a decurs săptămâna de după explozie, pe care a descris-o drept o "încercare țintită de a fi ucis".
Tot timpul, Gheșev a citat conversații și mesaje text cu magistrați și politicieni. El a explicat cum Sarafov a încercat să-i convingă pe procurorii de apel să ia atitudine împotriva lui. Doar cel din Sofia a făcut-o, dar Gheșev îl iartă. A atacat-o și pe Mariya Gabriel și a întrebat în ce măsură are dreptul de a interveni în sistemul judiciar în calitate de comisar european - să-i ceară lui demisia. El a mai spus că a vorbit cu o femeie politician care i-a spus că Gabriel a surprins-o cu această declarație.
Astfel, Gheșev a concluzionat că a fost o conspirație împotriva lui, pregătită într-un cerc foarte restrâns. "Am sprijinul colegilor mei. Procuratura este unită și va fi unită în continuare. Întotdeauna există un șobolan și câțiva șoareci. Dar asta e normal. Sunt chiar surprins că le-a luat atât de mult să se târască afară după presiunea la care a fost supusă procuratura", a concluzionat Gheșev și și-a încheiat declarația cu "Domnul să fie cu noi. Trăiască Mama Bulgaria".
Borisov îi răspunde lui Gheșev: Numai eu sunt de vină, nu mi-e frică de o altă arestare
Liderul GERB, Boiko Borisov, a respins afirmațiile procurorului-general al Bulgariei, Ivan Gheșev, că i-ar fi oferit un post de ambasador și l-ar fi avertizat prin intermediul unor terțe persoane, scrie Mediapool.
"În ce calitate și din ce funcție să ofer eu un post de ambasador? Ambasadorii sunt numiți de președintele Radev. Nici nu am vorbit cu nimeni, nici nu am sunat vreun procuror, pe nimeni nu am sunat, în afară de el, când a avut loc atentatul - pentru a-mi exprima empatia și îngrijorarea și a face apel să fie găsiți făptași. Și empatie față de familie, pentru că cel care și-a permis să sperie familia este un gunoi. Și să-i numești pe aleșii poporului gunoi politic, nici asta nu este corect. Nu am sunat niciun procuror sau judecător, nu am trimis niciun fel de hârtii”, a spus Borisov.
El a comentat că nu se teme să fie arestat din nou pentru că sprijinul oamenilor este evident. Borisov a adăugat că așteaptă rezultate legat de cele declarate de Gheșev în interviuri, că în două sau trei săptămâni vor avea rezultate în procesele notorii.
"„Sunt și mai convins că există forțe care, când se va vedea că se poate forma un guvern, vor fi puse în mișcare cu o forță teribilă". "Nu l-am auzit zicând de Rumen Radev, care este mândru că nu i-a semnat decretul, nu am auzit de Hristo Ivanov, de Atanas Atanasov, nu l-am auzit amintin de Kiril Petkov, de Asen Vasilev, nu am auzit de „Renaștarea”, de socialiști, nu am auzit de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, de Există un Astfel de Popor, nici de mulți alții, Sunt singurul vinovat, asta am înțeles", a subliniat Borisov.
"Am spus același lucru ca și celelalte partide. Nu știu de ce este supărat pe noi, dar mi se pare că ignoră celelalte partide. Nu m-am recunoscut în niciuna dintre declarațiile sale", a mai spus Borisov.
Întrebat de ce Gheșev a pomenit de numele său, liderul GERB a declarat: "Pentru că în Bulgaria, dacă nu spui Boiko Borisov, nu ai spus nimic".
Întrebat despre cazul "BarcelonaGate", Borisov a spus că nu are o casă în Barcelona. "Câți ani au amânat procesul – ori îl sistează, ori îl pun pe tapet", a adăugat el.
Sursa: RADOR
Procedura de eliberare din funcție a procurorului general poate fi finalizată până la sfârșitul lunii mai
Există o posibilitate obiectivă ca procedura din cadrul Consiliului Judiciar Suprem (CJS) pentru eliberarea din funcție a procurorului-general Ivan Gheșev să fie finalizată până la sfârșitul lunii mai, a subliniat Atanaska Dișeva, membră a CJS, scrie Mediapool.
"Dacă i se comunică această propunere la 15 mai și el beneficiază de întregul termen de șapte zile, acest termen ar trebui să expire lunea viitoare. CJS ar trebui să programeze apoi o ședință, la care să se pronunțe asupra propunerii, dacă poate fi admisă și dacă e conform procedurii. "Într-un termen de trei zile, CJS trebuie să se pronunțe asupra admiterii și apoi să programeze o examinare pe fond. Discuția se poate finaliza într-o singură ședință", a declarat ea pentru emisiunea "Duminică 150" de la postul publice de radio BNR.
Între timp, a devenit clar că Gheșev s-a întors sâmbătă din SUA, cu un zbor de la Frankfurt, cu măsuri de securitate fără precedent.
Săptămâna trecută, candidata pentru funcția de premier din partea GERB-UFD, Mariya Gabriel, a declarat că primul lucru pe care îl va face ministrul justiției din guvernul său va fi să depună la CJS o cerere de eliberare din funcție a procurorului-general Ivan Gheșev pentru defăimarea prestigiului puterii judecătorești.
Liderul Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS), Mustafa Karadayi, a descris ideea ca fiind "bună", iar Iordan Țonev "a salutat-o" chiar.
O zi mai târziu, la 12 mai, șase membri ai Colegiului procurorului au înaintat CJS o propunere de eliberare anticipată a lui Ivan Gheșev din funcția de procuror - general. Motivul: "încălcarea gravă a atribuțiilor de serviciu".
Potrivit celor șase, încălcarea gravă a fost cu participarea expertului israelian la investigarea exploziei coloanei de mașini lui Ivan Gheșev la 1 mai.
Acțiuni și inacțiuni
"Aducerea în prim-plan a motivului pentru care a fost înaintată propunerea celor șase membri ai CJS de eliberare din funcție a lui Gheșev pare un pas minor față de cel pentru care există dovezi și afirmațiile care se fac privind conduita procurorului general, astfel încât să nu credem că acest lucru este, la figurat vorbind, cel mai rău lucru pe care l-a făcut – motivul pentru care a fost depusă propunerea", a mai spus Atanaska Dișeva pentru BNR.
Potrivit acesteia, investigațiile jurnalistice din ultimii luni și ani nu trebuie neglijate. "Sunt acțiuni sau inacțiuni (a lui Ivan Gheșev - n.r.) care pot fi aduse sub diferitele secțiuni ale Codului Penal. În spațiul public, sunt numeroase investigații jurnalistice, și declarații, expuneri ale unor avocați destul de calificați și experimentați, care îi definesc comportamentul ca atare", a spus ea.
Dișeva a subliniat că 17 dintre membrii Plenului CJS trebuie să voteze pentru eliberarea lui Ivan Gheșev din funcția de procuror-general pentru ca acest lucru să se întâmple. Potrivit acesteia, comportamentul anterior al membrilor Consiliului Judiciar Suprem "nu poate fi autoritar" ca bază pentru aprecierea modului în care ar vota în noua situație.
Potrivit spuselor Atanaskăi Dișeva, dacă cea de-a 49-a Adunare Națională se va menține suficient de mult ca timp, ar putea fi aleși noi membri ai CJS în perioada în care, eventual, nu există un procuror-general interimar și altcineva îndeplinește funcția.
"O procedură poate fi declanșată de un CJS, se pot face candidaturi. Și procedura (la alegerea unui nou procuror-general - n.r.) poate fi finalizată de un alt CJS".
Sursa: RADOR
Comentarii