Procurorul-general bulgar Ivan Gheșev a declarat că Parchetul nu deține date cum că frontiera bulgară poate fi trecută cu suma 50 de euro,așa cum a spus premierul olandez Mark Rutte legat de decizia țării sale de bloca aderarea Bulgariei la Schengen.

"Dacă partenerii noștri din sistemul de aplicare a legii din Țările de Jos au asemenea date, mă aștept ca ei să ni le pună la dispoziție, conform asistenței juridice internaționale, în conformitate cu principiile statului de drept”, a declarat Gheșev, citat într-un comunicat al Biroului de presă al Parchetului de la Sofia.

"Bulgaria este un stat de drept, parte a Uniunii Europene și ca atare respectă și protejează valorile europene", mai arată Gheșev. Poziția sa este în sincron cu cea a președintelui bulgar Rumen Radev și a guvernului interimar, precum și cu pozițiile sale anterioare în cazuri similare, relatează Mediapool.

De exemplu, Gheșev susține și astăzi că Procuratura bulgară nu are nicio dovadă de „corupție semnificativă” în cazul lui Delian Peevski, care a fost sancționat de SUA în temeiul legii Magnitsky tocmai pe această bază și le-a cerut autoritățile americane să prezinte dovezi.

Decizia Olandei de a bloca aderarea Bulgariei la zona fără un control al pașapoartelor, dar de a admite România, este o lovitură serioasă pentru țara noastră, care a îndeplinit de mult criteriile tehnice de aderare, dar obstacolul este în continuare corupția. Explicând poziția Olandei, premierul Mark Rutte a spus că „dorește să excludă posibilitatea trecerii ilegale a frontierei dintre Turcia și spațiul Schengen din Bulgaria cu o bancnotă de 50 de euro”.

La 8 decembrie, Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne va vota prin două decizii separate extinderea spațiului Schengen. Este planificat ca miniștrii să voteze pentru admiterea Bulgariei și României cu o decizie, iar pentru Croația - cu o a doua decizie. Pentru aprobarea deciziei este necesară o unanimitate.

Sursa: RADOR