Multinationalele care comercializeaza alimente si bauturi ambaleaza produse de calitate distincta pentru diferite tari europene, sub acelasi nume, sustine un studiu realizat de Asociatia consumatorilor din Slovacia.Asociatia a testat o serie de produse alimentare achizitionate din supermarketuri din opt state membre ale UE: Germania, Austria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria.

"Produsele de calitate mai scazuta au fost destinate <<noilor>> state membre ale UE. Produsele de calitate inferioara nu au fost niciodata plasate pe piata germana sau austriaca", a declarat presedintele asociatiei, Miloš Lauko, la prezentarea anchetei, relateaza EurActiv.com

Produsele monitorizate au fost Coca-Cola, ciocolata Milka, piper negru si rosu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung si cafea Tchibo Espresso. Ele au fost testate in laboratoare acreditate de catre Institutul National Veterinar si Alimentar Slovac.

Dintre toate produsele testate, doar ciocolata Milka s-a dovedit a fi de calitate identica in toate esantioanele testate. Rezultatele au arata insa ca piperul Kotanyi a inregistrat cea mai mare discrepanta de la o tara la alta.

Desi produsele Kotany sunt ambalate la o singura fabrica, continutul pachetelor de piper difera de la o piata la alta. Produsele achizitionate in Ungaria, Slovacia si Austria au inregistrat valori de umiditate peste standardele cerute, in timp ce cele destinate pietei bulgare contineau prea multe seminte de piper zdrobite, comparativ cu altele, cu pana la 10% aditivi indezirabili.

Piperul rosu din Bulgaria continea doar 108.9 g extract de ardei rosu pe kilogram, comparativ cu 140 g pe kilogram din pachetul comercializat pe piata austriaca.

Elisabeth Voltmer, responsabilul cu calitatea la Kotanyi a declarat ca diferentele detectate pot fi explicate numai prin "loturi diferite de materii prime sau diferite perioade de productie".

"Este o provocare pastrarea standardelor de calitate de la an de an, dar cu toate acestea, reusim sa respingem produsele care nu sunt conforme cerintelor noastre. Sub nicio forma, nu e intentia noastra de a vinde produse de calitate diferita in diferite tari", a adaugat Voltmer.

Un alt gust la Coca-Cola?

In ceea ce priveste Coca Cola, testele au confirmat ca versiunile de bauturi racoritoare vandute in Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania contin izoglucoza facuta din porumb, care este mult mai ieftina decat zaharul traditional (zaharoza), folosit pentru bauturile din Germania, Austria, Polonia si Republica Ceha.

"Produsele noastre sunt realizate la aceeasi calitate in toata Europa si in lume si sunt bazate pe reteta folosita de 125 de ani. In unele tari, folosim diferite tipuri de indulcitor, dar acest lucru nu are niciun impact asupra calitatii produsului" a declarat Ibolya Szabo, senior manager de comunicare la Coca Cola Europa.

Retetele Nescafe variaza

In ceea ce priveste Nescafe Gold, "reteta [...] difera in pietele europene in functie de preferintele consumatorilor, care difera de la piata la piata", a explicat Walter Martin, responsabilul de afaceri comerciale al biroului din Praga a societatii Nestle.

"Pot exista diferente in procesul de prajire. Gustul depinde in egala masura de amestecul boabelor de Arabica si Robusta. Nici Nestle Cehia, nici Nestle Slovacia nu are dreptul sa comenteze despre cafeaua vanduta in supermarketurile din diferite tari, decat in Cehia si Slovacia", a adaugat Martin Walter.

Asociatia consumatorilor din Slovacia, care face lobby pentru a imbunatati drepturile consumatorilor, sustine ca in cazul in care companiile ofera garantii de calitate, atunci acestea ar trebui sa fie onorate in fiecare tara de distributie. Rezultatele testelor au fost transmise comisarului european pentru protectia consumatorilor John Dalli, in timpul unei vizite recente la Slovacia.

Reprezentanta Comisiei Europene in Slovacia, care a finantat studiul, a declarat ca oficialii de la Bruxelles vor decide ce se va intampla in urma rezultatelor.

Reprezentantii Tchibo si Kraft Foods (care detin marcile Milka si Jacobs Kronung) nu au comentat rezultatele anchetei.

UE intentioneaza sa stabileasca noi reguli pentru etichetarea produselor alimentare pentru a ajuta consumatorii sa faca alegeri sanatoase si pentru a combate obezitatea. In 2008, Comisia Europeana a prezentat propuneri pentru stabilirea informarii consumatorilor cu privire la produsele alimentare, combinand actualele norme ale UE privind etichetarea produselor alimentare cu informatii nutritionale intr-o singura reglementare.

Catalina Ciociltan