Raportul anual pe 2020 al programului Erasmus+, publicat joi, arată că programul a sprijinit anul trecut aproape 640 000 de experiențe de învățare în străinătate și a oferit finanțare pentru 20.400 de proiecte și 126.900 de organizații.

Trecerea bruscă la învățarea online a demonstrat importanța soluțiilor digitale la distanță pentru predare și învățare. 

”Erasmus+ continuă să joace un rol vital în pregătirea persoanelor și organizațiilor, suma de 200 de milioane de euro fiind pusă la dispoziție anul trecut în mod specific pentru tranziția digitală”, precizează CE.

În 2020, bugetul total al programului Erasmus+ s-a ridicat la 3,78 miliarde de euro, cu 506 milioane de euro mai mult decât în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 15 %. După 33 ani de punere în aplicare, Erasmus+ rămâne rezilient, chiar și în contextul dificil al anului 2020, sprijinind în total 11,7 milioane de participanți de la lansarea sa în 1987.

În domeniul învățământului superior, peste 323.000 de studenți și studenți stagiari, precum și 44 000 de membri ai personalului au petrecut o perioadă de învățare, formare sau predare în străinătate.

Au fost cofinanțate peste 185.600 de activități de mobilitate pentru cursanți și personal din sectorul educației și formării profesionale.

Aproape 180.000 de tineri și lucrători de tineret au beneficiat de finanțare din partea Erasmus+, fie sub formă de schimburi de tineri, fie sub formă de oportunități pentru lucrătorii de tineret.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat că acest raport evidențiază ”reziliența și calitatea programului de schimb emblematic al UE, Erasmus+”.

”În pofida reducerii mobilității ca urmare a pandemiei, Erasmus+ a rămas unul dintre cele mai de succes și mai emblematice programe ale UE. În 2020, Erasmus+ a fost mai favorabil incluziunii decât oricând și a încurajat o participare sporită a persoanelor care provin din medii defavorizate. Prin intermediul unei finanțări de 22 de milioane de euro am transpus declarațiile în acțiuni concrete”, a precizat Schinas.