Frans Timmermans, candidatul social-democraților europeni la conducerea viitoarei Comisii Europene, va încerca să construiască o majoritate progresistă după alegeri, dar recunoaște că are nevoie de sprijin și din afara forțelor de stânga.

Timmermans, actualul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a anunțat deja că socialiștii sunt pregătiți să colaboreze cu Stânga Europeană și cu Verzii pentru a forma un bloc progresist după alegerile europene din mai. Dar, într-un interviu acordat EURACTIV, candidatul cap de listă al socialiștilor recunoaște că ar avea nevoie și de „liberalii progresiști” din grupul ALDE și spune că va discuta și cu partidul lui Macron.

Oricum, „era celor două partide care domină Parlamentul (European) se va încheia”, sune Timmermans, cu referire la îndelungata perioadă în care grupul socialiștilor și democraților (S&D) și Partidul Popular European (PPE) au deținut împreună majoritatea în legislativul de la Strasbourg.

Sondajele arată că cele două grupuri vor primi mai puține mandate în viitorul Parlament, astfel că politicienii europeni încearcă acum să negocieze noi alianțe, în contextul avansului luat de extremiști și mișcările anti-sistem.

„Ar fi frumos ca în campanie să poți spune «nu asta, nu ailaltă, nu cu el», dar asta e Europa, va fi întotdeauna nevoie de coaliții și compromis, dar voi încerca să merg pe partea progresistă cât pot de mult”, a spus Timmermans, în interviul acordat EURACTIV.

Politicianul olandez, un apărător al statului de drept și un critic vehement al manifestărilor de extremă dreapta, a spus că singura sa linie roșie este că nu va coopera în niciun caz cu extrema dreaptă.

 

„Principala mea temere este că generația tânără din PPE are din ce în ce mai puține inhibiții în a coopera cu extrema dreaptă, iar asta este pentru mine absolut de neconceput”.

 

„Nu mă opun cooperării cu extrema dreaptă pentru că nu ar avea o abordare socială, ci pentru că au o viziune diferită asupra umanității și societății. Și nu pot să înțeleg cum dreapta tradițională poate include asta în ideologia lor”, a spus Timmermans.

În schimb, socialistul crede că poate atrage de partea lui o parte dintre europarlamentarii ALDE și spune că va deschide o discuție și cu partidul lui Macron. La Republique en Marche (LREM) încă nu și-a ales o familie europeană, dar este considerat apropiat de liberalii ALDE.

„Tot ce pot face este să încerc să îi propun ceva care ar putea fi atractiv și pentru el și apoi să văd ce alegeri va face”, a spus Timmermans despre Macron.

Principalul rival al olandezului este germanul Manfred Weber, șeful grupului PPE din Parlamentul European, în contextul în care popularii au fost întotdeauna cel mai mare grup politic european.

Dar întregul proces al candidaților cap de listă (Spitzenkandidat) ar putea eșua după alegerile din acest an. Sistemul, care presupune că fiecare grup își desemnează un candidat pentru conducerea Comisiei Europene, a fost utilizat prima dată în 2014, când a dus la nominalizarea lui Jean Claude Juncker la conducerea Executivului UE.

Dar din ce în ce mai multe state europene ar prefera la revenirea la negocierile tradiționale din spatele ușilor închise. Însă Timmermans speră că Parlamentul European se va ține tare pe poziții și nu va accepta un șef al Comisiei care nu a fost candidat desemnat de partidele europene.

„Realitatea e că dacă îl omoară acum, va fi distrus pentru totdeauna. Dacă reușește acum, va rămâne pentru totdeauna”, a spus Timmermans.