Comisia Europeană a lansat instrumentul Euromedia Ownership Monitor - o bază de date pentru fiecare țară, care va conține informații privind proprietatea asupra mass-mediei.

Monitorul, finanțat de UE și coordonat de Paris-Lodron-Universitä Salzburg, va furniza o bază de date pentru fiecare țară, care va conține informații privind proprietatea asupra mass-mediei, va evalua în mod sistematic cadrele juridice relevante și va identifica posibilele riscuri în ceea ce privește transparența în materie de proprietate asupra mass-mediei.

Acest nou instrument va sta la baza evaluărilor politice și de reglementare și a inițiativelor dedicate sprijinirii libertății și pluralismului mass-mediei. El va indica cine deține proprietatea asupra mass-mediei, sporind vizibilitatea unor eventuale probleme de concentrare și, prin urmare, contribuind la o mai bună înțelegere a pieței mass-media.

Valoarea sprijinului acordat de UE proiectului, care se preconizează că va dura până în septembrie 2022, este de un milion de euro. În plus, se va publica o a doua cerere de propuneri în săptămânile următoare.

”Devine din ce în ce mai greu de înțeles cine deține mass-media în UE. Acest lucru nu este acceptabil, deoarece, în democrație, oamenii merită să știe cine le furnizează informații. Acest nou instrument va contribui la înțelegerea pieței mass-mediași va furniza informații pentru viitoarele inițiative politice”, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.