Vicepreședinții Comisiei Europene Vera Jourova și Margaritis Schinas au depus un pachet de legi privind combaterea neregulilor financiare din Uniunea Europeană.

Propunerea vizează consolidarea organismelor anticorupție, armonizarea termenilor utilizați în domeniu și a sancțiunilor aferente, precum și facilitarea investigațiilor transfrontaliere, scrie publicația elenă Efimerida Ton Syntakton.

Anunțul a venit la puțin timp după ce procurorul general din Bulgaria a scăpat luni, la limită, dintr-o tentativă de asasinat.

În Uniunea Europeană, subliniază inițiatorii, țările membre au rezultate bune în clasamentele internaționale anticorupție, însă definiția a ceea ce constituie corupție, precum și mijloacele de denunțare și combatere a cazurilor de corupție diferă foarte mult de la o țară la alta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2022, 63% dintre cetățenii din țările UE consideră corupția inacceptabilă, dar la nivel național proporția cetățenilor variază foarte mult de la o țară la alta: de la 78% din populație care o consideră inacceptabilă în Irlanda la doar 34% în Letonia și 30% în Cehia.

În mod îngrijorător, 53% dintre europeni au spus că nu știu cum să denunțe cazurile de corupție atunci când le întâlnesc, în timp ce 48% au invocat dificultatea de a dovedi acuzațiile drept motiv pentru a nu denunța astfel de cazuri. 

Ce prevede planul Comisiei Europene?

Propunerea vicepreședinților Comisiei Europene, care a fost prezentată miercuri Colegiului comisarilor, urmărește îmbunătățirea cooperării în investigațiile transfrontaliere și facilitarea prinderii infractorilor prin crearea, printre alte instrumente, a unor instituții speciale anti-corupție în toate țările UE și armonizarea termenilor și a sancțiunilor în domeniu, inclusiv a pedepselor minime.

Și Serviciul European de Acțiune Externă va propune măsuri pentru combaterea corupției, cu scopul de a consolida capacitatea UE de a impune sancțiuni țărilor terțe cu probleme de corupție.

Dacă vor fi aprobate de Parlamentul European și de Consiliu, aceste măsuri ar urma să consolideze capacitatea UE de a lupta împotriva corupției în vecinătatea sa.

Trebuie menționat că aceste măsuri sunt orientate spre exterior și nu privesc organele instituționale ale UE, care sunt supuse unui control strict după scandalul Qatargate.

Sursa: RADOR