Uniunea Europeană a venit cu propuneri privind relaxarea controalelor asupra anumitor mărfuri destinate Irlandei de Nord înainte de debutul unei noi runde de negocieri post-Brexit.

Bruxelles și Londra se pregătesc să revină la masa negocierilor într-o nouă tentativă de a rezolva disputa îndelungată post-Brexit privind Irlanda de Nord. UE a propus miercuri seara un compromis important. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că oferta europeană vizează relaxarea semnificativă a controalelor asupra anumitor mărfuri destinate Irlandei de Nord, acesta fiind un răspuns la ”îngrijorările” din provincia britanică.  

Maros Sefcovic a explicat că propunerea ar avea ca rezultat reducerea controalelor cu circa 89% și a formalităților vamale cu 50% în cazul mărfurilor provenind din Marea Britanie și consumate în Irlanda de Nord. 

Oferta, care pare a fi mai generoasă decât se așteptase inițial Marea Britanie, include reguli mai flexibile privind alimentele, produsele lactate, sănătatea plantelor și animalelor, notează EURACTIV. De asemenea, propunerea Comisiei nu ar face referire la normele existente privind furnizarea de medicamente din Marea Britanie către Irlanda de Nord, o chestiune esențială pentru Guvernul britanic.

Protocolul privind Irlanda de Nord anexat Acordului privind Brexit este considerat responsabil de către Londra de dificultățile de aprovizionare din provincia britanică. Documentul are ca scop prevenirea reintroducerii unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care ar amenința Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998. După ce l-a semnat,  Londra a solicitat renegocierea, pe motiv că e nefuncțional în actuala formă. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic a spus, într-un comunicat, că ”trebuie făcute schimbări semnificative care abordează problemele fundamentale ale protocolului, inclusiv guvernanța, dacă vrem să ajungem la o soluție durabilă”.  

Purtătorul de cuvânt a adăugat că în următoarele săptămâni trebuie să aibă loc discuții ”intense” între Marea Britanie și Comisia Europeană pentru a putea ajunge la un acord.

Competența Curții Europene de Justiție (CJUE) în Irlanda de Nord rămâne un subiect major de dezacord, britanicii dorind înlocuirea instanței din Luxemburg cu o comisie de arbitraj, în timp ce Sefcovic a precizat că această competență e prețul pentru accesul la piața unică europeană.  

În schimbul concesiilor, UE dorește partajarea corectă a datelor, monitorizarea lanțurilor de aprovizionare și asigurări că produsele britanice nu vor intra pe piața unică a UE profitând de faptul că Irlanda de Nord a rămas parte a acestei piețe.

Maros Sefcovic a respins din nou o renegociere a protocolului, după ce ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a cerut marți acest lucru.