Intrarea în sediul RTS, radio-televiziunea național sârbă, din Belgrad a fost blocată de sute de protestatari în noaptea de luni spre marți. Blocada vine după ce un jurnalist a calificat mișcarea studențească împotriva corupției drept o „hoardă”.

RTS este din nou vizată de protestatari în Serbia. Câteva sute de oameni au început să blocheze posturile publice de televiziune și radio sîrbe în noaptea de luni 10 spre marți 11 martie pentru a protesta împotriva modului în care mișcarea studențească împotriva corupției a fost descrisă într-un program de știri, informează „France 24” (Franța) .

Blocada birourilor RTS din Belgrad a început cu puțin înainte de miezul nopții (23:00 GMT), declanșată de întrebarea unui jurnalist adresată președintelui Aleksandar Vucic. Prezentatorul a folosit termenul „hoardă” pentru a se referi la studenții care protestează de când prăbușirea unei gări în noiembrie a provocat moartea a 15 persoane.

Protestatarii îi împiedică pe angajați să intre în clădire, permițând doar ieșirile.

Au izbucnit, pentru scurt timp, ciocniri între protestatari și polițiști, care au intrat apoi în clădire, a observat un jurnalist AFP.

Un polițist a fost rănit, a arătat Ministerul de Interne într-un comunicat, precizând că poliția nu va interveni împotriva manifestanților care blochează accesul „decît în cazul unei invadări violente a instituțiilor publice și a RTS”.

Furie reaprinsă după tragedia din Gara Novi Sad

Radio-televiziunea națională sârbă, acuzată de părtinire, a fost deja ținta protestelor conduse de studenți în ultimele luni.

Cincisprezece persoane, din care doi copii, au murit pe 1 noiembrie, când un acoperiș de beton s-a prăbușit în gara Novi Sad (nord), la scurt timp după trei ani de lucrări de renovare a clădirii.

Tragedia a reaprins mânia care mocnea în țară din cauza corupției și a presupusei lipse de control în implementarea proiectelor majore de construcții.

Aleksandr Vucic a oscilat între apeluri la negocieri adresate studenților și acuzații că Serbia se confruntă cu o „tentativă de revoluție colorată” orchestrată de „agenți străini” din „țările occidentale”.

Sursa: Rador Radio România