Puterile europene lucrează la un plan de înlocuire a Statelor Unite în NATO, în termen de 10 ani

Regatul Unit, Franța, Germania și țările nordice pregătesc un plan pentru a-și asuma responsabilități mai mari în apărarea europeană, scrie Infobae (Spania).
Regatul Unit, Franța, Germania și țările nordice elaborează un plan pentru a-și asuma responsabilități mai mari pentru apărarea europeană, pe fondul temerilor privind o posibilă retragere unilaterală a SUA din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au informat vineri jurnaliștii Henry Foy și Ben Hall în Financial Times.
Patru oficiali europeni au remarcat că aceste discuții, deși informale, urmează o structură definită și urmăresc să prezinte Washingtonului un plan de a transfera treptat ponderea militară și financiară a alianței către capitalele europene, într-un interval de cinci până la zece ani.
Propunerea, care ar urma să fie prezentată înainte de summitul anual al liderilor NATO de la Haga, din iunie, ar include angajamente ferme pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare și dezvoltarea capacităților militare.
„Creșterea cheltuielilor este singura opțiune pe care o avem: împărțirea poverii și reducerea dependenței de SUA”, a declarat unul dintre oficiali pentru Financial Times. „Începem aceste convorbiri, dar este o sarcină atât de mare, încât mulți se simt copleșiți.”
Statele Unite, care cheltuiesc mai mult pentru apărare decât toți aliații lor din NATO la un loc, mențin în prezent aproximativ 80.000 de soldați în Europa și dețin capacități militare unice, inclusiv o descurajare nucleară comună cu forțele aeriene europene. De asemenea, operează baze navale, aeriene și terestre esențiale pentru securitatea continentului.
De la alegerea lui Donald Trump, mai multe țări, printre care Germania, Franța și Regatul Unit, și-au accelerat planurile de creștere a cheltuielilor pentru apărare. Uniunea Europeană (UE) a lansat de asemenea noi inițiative pentru a consolida investițiile militare în rândul membrilor săi.
Potrivit oficialilor consultați, ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere susținută a cheltuielilor pentru ca Europa să poată înlocui majoritatea capabilităților militare ale SUA, cu excepția descurajării nucleare.
Deși diplomații americani și-au asigurat aliații europeni că Trump rămâne angajat în apărarea reciprocă a articolului 5 al NATO, în mai multe capitale europene persistă îngrijorarea că o decizie bruscă a Washingtonului ar putea însemna reducerea desfășurărilor americane sau renunțarea la misiunile comune.
Unele guverne europene ezită să participe pe deplin la aceste negocieri, temându-se că acest lucru ar putea grăbi retragerea SUA. Alții nu cred că administrația Trump ar accepta un proces de transfer structurat, având în vedere natura sa imprevizibilă. „Ar fi nevoie de un acord cu americanii și nu este clar dacă vor fi dispuși. Putem avea încredere în ei să-l respecte? a comentat un alt oficial european.”
Franța și Regatul Unit conduc în prezent discuțiile pentru formarea unei „coaliții a celor dispuși” pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei și pentru a consolida investițiile militare în Europa. Peste o duzină de țări europene participă la aceste discuții, nu și Statele Unite.
Întrebat despre viabilitatea unui pilon european în cadrul NATO, un înalt oficial occidental a răspuns: „O vedem deja: Regatul Unit și Franța preiau inițiativa [într-o forță de garanție pentru Ucraina] fără americani”.
Oficiali din NATO avertizează că menținerea alianței fără sau cu o implicare mai mică a SUA ar fi mai viabilă decât crearea unei noi structuri militare de la zero. Acest lucru se datorează complexității replicării sau renegocierii planurilor de apărare, a obiectivelor de capacitate, a regulilor de operare și a comenzii militare actuale, precum și a articolului 5.
„Apărarea de bază a Europei va necesita întotdeauna Regatul Unit și alte puteri navale atlantice, țările nordice din nordul continentului și Turcia în sud-est”, au spus sursele, subliniind că toate aceste țări sunt deja membre NATO.
„Chiar și fără Statele Unite, NATO oferă un cadru pentru cooperarea în domeniul securității în Europa”, a spus Marion Messmer, expertă în domeniul securității internaționale la Chatham House. Potrivit lui Messmer, în timp ce unele aspecte ar trebui înlocuite în cazul unei retrageri a SUA, NATO oferă o infrastructură familiară pe care europenii o folosesc deja.
Sursa: Rador radio România
Comentarii