Evoluțiile recente din Sahel vor declanșa un nou exod către nord.

Tot așa cum atenția colectivă a lumii s-a mutat de pe câmpurile de bătălie din sudul Ucrainei spre Israel și Gaza, evenimente cu relevanță globală neglijate de atenția noastră imediată amenință să arunce din nou securitatea Europei în haos, scrie The Telegraph.

În vara aceasta în Niger, o țară fără ieșire la mare și preponderent aridă, a fost răsturnat guvernul președintelui Mohamed Bazoum - un aliat crucial al Occidentului în lupta contra militanților islamiști care destabilizează vasta regiune africană Sahel.

Violența acestora a dus la mai multe puciuri și la instabilitate politică în Sahel care, la rândul lor au provocat mari dislocări de populație cu destinația Europa. Bandele de călăuze n-au pierdut deloc timpul, profitând de acest haos. Astfel de bande, care pot fi controlate de interlopi, organizații teroriste ori infractori mărunți, au profitat de absența securității și stabilității pentru a exploata niște oameni disperați.

Concomitent, acest exod le-a permis și infractorilor (fie întâmplător, fie organizat) și extremiștilor religioși să se deplaseze spre nord, amestecându-se cu oamenii obișnuiți.

Înainte de puciul din iulie fostul președinte Bazoum asigura aplicarea unei legislații care îi penaliza pe contrabandiștii de oameni cu ani grei de închisoare. Patru luni mai târziu junta militară ilegitimă și rusofilă a abrogat acea lege veche de opt ani, oferindu-le contrabandiștilor impunitate pentru continuarea comerțului lor distructiv.

Gruparea rusă Wagner PMC - declarată pe bună dreptate organizație teroristă în Regatul Unit - a avut multă treabă prin Sahel, curtând vecinul Nigerului, Mali, după propriul lui puci din 2021. E improbabil să fie o coincidență faptul că regimul din Niamey (Niger) abrogă acum o lege menită să ajute interesele de securitate ale Europei, distrăgând atenția Europei de la persistența activităților criminale ale Moscovei din Ucraina și din alte regiuni.

Acum Putin exploatează efectiv migrația pe post de armă pentru a genera haos în tot sudul și vestul Europei, ghidându-se după un manual deja consacrat al Kremlinului care prevede generarea de instabilitate pentru a crea dezbinare și tensiune în Vest.

Aceste manevre vor duce fără doar și poate la noi valuri de migrație în Europa - din care vor face parte deopotrivă refugiați autentici, vulnerabili, respectiv indivizi care sosesc în Europa cu intenții rele, adepți ai ideologiilor extremiste.

Dacă UE este cu adevărat serioasă când afirmă că vrea să se implice în sfera securității, atunci va trebui să-și consolideze structura deficitară de grăniceri și să insiste pe interzicerea unor noi valuri migratorii din Africa de Nord, care la anul vor fi aproape sigur mult mai consistente. Și nu mai trebuie să se lase distrasă, din nou, de evenimentele globale aflate mereu în schimbare, comentează Robert Clark.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA