Președintele rus Vladimir Putin va discuta marți cu premierul ungar Viktor Orbán, care a adoptat o linie mai blândă asupra crizei din Ucraina decât NATO și UE, deși Ungaria e membră a ambelor organizații.

Kremlinul a spus că cei doi lideri vor discuta despre comerț și energie, precum și despre „problemele actuale de asigurare a securității europene”, o aluzie la conflictul dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina, relatează AFP, preluată de EURACTIV.com.

Orbán a spus că dorește un acord privind creșterea importurilor de gaze ale Ungariei din Rusia într-un moment în care voci din Europa acuză Rusia că a orchestrat o criză energetică cu scopul de a pune presiune asupra țărilor europene.

Partidele de opoziție din Ungaria au lansat o declarație comună în weekend în care i-au cerut lui Viktor Orbán să-și anuleze vizita, pe care au caraterizat-o drept „contrară intereselor noastre naționale”.

Opoziția maghiară spune că, prin întâlnirea cu Putin, Orbán „îl încurajează indirect pe președintele rus să escaladeze în continuare situația tensionată actuală”.

Președintele american Joe Biden a acuzat Rusia că plănuiește invadarea Ucrainei și a avertizat că îi vor fi aplicate sancțiuni economice severe dacă va face acest lucru.

Probabil că nici cei mai apropiați aliați ai Ungariei din UE, în special Polonia, nu se simt prea confortabil cu această vizită.

Varșovia a prezentat un front unit cu Budapesta împotriva Bruxelles-ului în chestiuni precum statul de drept, dar polonezilor le displac legăturile lui Orbán cu Putin.

În ziua în care Orbán se duce la Moscova, aliatul său polonez, prim-ministrul Mateusz Morawiecki, va călători la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. 

„Pace și detensionare”

Premierul ungar a subliniat că este în favoarea „păcii și detensionării”, potrivit biroului său de presă.

Dar poziția sa nu reflectă nivelul de alarmă al UE cu privire la desfășurarea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Ungaria, care a aderat la NATO în 1999 și la UE în 2004, a adoptat o linie mai blândă față de conflictul din Ucraina, țară cu care împarte o mică graniță terestră.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a spus că Budapesta a purtat negocieri pentru desfășurarea de trupe NATO în Ungaria - la cererea SUA. El a mai spus că Ungaria este un membru loial al NATO, dar nu dorește „un nou Război Rece”.

Biden intenționează să trimită trupe americane în țările NATO din estul Europei, nu și în Ucraina, care nu este membră a Alianței transatlantice.

Orbán este popular acasă, în ciuda acuzațiilor de corupție generalizată. Criticii săi susțin că duce Ungaria către autoritarism.

Vizita la Moscova are loc cu doar două luni înainte de alegerile din Ungaria. Sondajele  indică o cursă strânsă între Orbán și o alianță a partidelor din opoziție.

Sub Orbán, care și-a început cariera politică în cadrul mișcării democratice și anti-sovietice din Ungaria, Budapesta a fost unul dintre cei mai apropiați parteneri din UE ai Rusiei.

În semn de prietenie, Ungaria a fost primul membru al blocului comunitar care a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19. Acesta nu a primit undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).