Chiar Geert Wilders a fost uimit de succesul său, pe care l-a sărbătorit cu șampanie. Nu doar el s-a bucurat, ci și liderii extremei drepte din Europa. Vladimir Putin a jubilat și el după victoria politicianului care vrea să scoată Olanda din UE.

Cel mai probabil și la 2.500 de kilometri distanță spre est, dopurile de plută făceau zgomot. La Moscova, televiziunea de stat a sărbătorit copios succesul electoral al lui Wilders, singurul politician olandez care a continuat să se plece în fața despotului de la Kremlin chiar și după ce avionul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât de separatiștii pro-ruși, iar 298 de persoane au murit, scrie cotidianul german Bild.

Deși și-a format partidul în 2006 înainte de intrarea în politică a fostului președinte republican Donald Trump, e deseori denumit ”Trump olandez”, imagine pe care și-o cultivă prin copierea sloganurilor sale. 

Wilders nu e doar un fan Trump, ci și un admirator al lui Putin.

În 2018, a fost invitat să susțină un discursa în Duma de stat și a dat de mai multe interviuri postului de propagandă al Kremlinului RT.

I-a ridiculizat pe experții care au avertizat cu mult timp în urmă în legătură cu aspirațiile lui Putin privind extinderea Rusiei, acuzându-i de ”rusofobie”.

La câteva luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a criticat sancțiunile UE împotriva Moscovei și ajutorul militar occidental acordat Ucrainei.

Îi va fi de folos lui Putin dacă Wilders va ajunge la putere? Da, le-a spus joi telespectatorilor săi televiziunea de stat rusă .

De ce? Pentru că Wilders vrea să oprească sprijinul militar pentru Ucraina – ceea ce ar însemna sfârșitul „alianței avioanelor de luptă”. 

El susține, de asemenea, negocieri imediate pentru a pune capăt războiului - pe care Ucraina, după cum știm, îl exclude atâta timp cât armata rusă invadatoare nu se retrage complet de pe teritoriul său.

”Nexit”

PVV vrea "o Olandă suverană” și susține organizarea unui referendum pentru ieșirea Olandei din UE - Nexit. 

O inițiativă pe placul Rusiei. Și a altor extremiști din Europa, care au sărbătorit victoria lui Wilders.

"O nouă Europă este posibilă", a susținut ministrul italian al Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, liderul partidului Liga.